05. 09. 2013

Primena strategije protiv korupcije

Beograd, 05.09.2013. (B92, Tanjug) - Početak primene Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije i Akcionog plana za njeno sprovođenje može se očekivati već sutra, a najkasnije u ponedeljak.

"Akcioni plan će početi da se primenjuje danom objavljivanja u Službenom glasniku, a to bi trebalo da bude u petak, odnosno idući ponedeljak", precizirao je specijalni savetnik ministra pravde Radomir Ilić.

Prema njegovim rečima, prvi korak u primeni Strategije biće imenovanje osoba za kontakt u svakom ministarstvu. 

Ta imenovanja će, kako je naveo, biti izvršena u Ministarstvu pravde i državne uprave, koje će u sprovođenju Nacionalne strategije imati koordinacionu ulogu. 

Ilić je objasnio da je Strategija petogodišnji plan mera - plan na srednji rok, a Akcioni plan je konkretizacija Strategije i njen "najživlji deo". 

Ilić je istakao da će Ministarstvo pravde izraditi priručnik za upotrebu strategije. 

"To će biti prvi put u Srbiji da se objavljuje pravilnik o primeni Strategije", rekao je Ilić i ukazao na to da Akcioni plan nije jednostavan dokument i da državna uprava treba da se upozna sa njim kako bi ga efikasno primenila. 

Specijalni savetnik ministra pravde smatra da ova Strategija ima dobru šansu da bude primenjena, jer će svi njeni obveznici, kao i svi građani, biti upoznati sa njenom sadržinom, za razliku od ranije Strategije za koju su, kako je naveo, ljudi saznali da postoji tek posle nekoliko godina.


 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs