03. 10. 2013

UNDP: Povećan broj slučajeva traženja mita

Beograd, 03.10.2013. (EurAktiv, Beta) - U Srbiji je povećan broj slučajeva u kojima je od građana tražen mito, a kao prosečan iznos mita oni koji su učestvovali u korupciji navode 205 evra, pokazalo je istraživanje Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) o korupciji u Srbiji.

Velika većina građana, njih 72%, smatra da su najkorumpiranije političke stranke, a zatim slede zdravstvo i pravosuđe. Rezultati objavljeni 3. oktobra pokazuju i da je u poređenju s istraživanjem iz decembra opalo poverenje građana u policiju i pravosuđe. Istraživanje UNDP pokazalo je i da 52% građana smatra da živi loše.

Istraživanje, rađeno u junu na uzorku od 610 ispitanika iz čitave Srbije, finansirao je UNDP, a sproveo CESID.

Da postoji korupcija u Vladi Srbije veruje 47% ispitanika, a otprilike isti procenat, njih 48%, smatra da je korupcija prisutna i u Skupštini Srbije.

U poređenju s istraživanjem iz decembra 2012. godine, porastao je broj onih koji smatraju da postoji korupcija u policiji, sa 56% na 65%.

Kao institucije i zanimanja u kojima je u velikoj meri prisutna korupcija građani navode i carinu, 62% ispitanika, administraciju, 51%, kao i pravosuđe - sudije, tužioce i advokate, iznad 60%.

Istraživanje UNDP pokazuje da 52% građana smatra da živi loše ili nepodnošljivo, što je porast u poređenju s rezultatima iz decembra za osam procentnih poena.

Ispitivanje je sprovela nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokratiju (CESID), a predstavljeno je u beogradskom Medija centru.

Programski direktor CESID Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare da građani kao najveće probleme navode nezaposlenost, a da potom slede korupcija i siromaštvo.

"Jedna trećina ispitanika smatra da Srbija ide u pravom smeru, što je istovetno rezultatima istraživanja od pre šest meseci", rekao je Blagojević.

Blagojević je kazao i da je najnovije istraživanje pokazalo da su građani ti koji najčešće iniciraju korupciju. Kako je naveo, istraživanje pokazuje da se to dešava u dve trećine slučajeva.

Prema njegovim rečima, istraživanje UNDP pokazuje da građani i dalje imaju velika očekivanja od borbe protiv korupcije koju vodi Vlada Srbije.

Prema istraživanju, 64% ispitanika smatra da je Vlada efikasna u borbi protiv korupcije.

Na predstavljanju istraživanja UNDP član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković je rekao da rezulati pokazuju da još postoji volja građana da će se nešto promeniti na bolje i da se građani uprkos tome što loše žive "drže za vazduh".

"Građani hoće zakone koji sankcionišu krupnu korupciju i hoće jasne presude", rekao je on.

Poslanik Srpske napredne stranke Zoran Babić, koji je prisustvovao predstavljanju izveštaja UNDP o korupciji u Srbiji, rekao je da je potrebno doneti zakon o zaštiti uzbunjivača, to jest onih koji u svojim sredinama ukazuju na slučajeve korupcije.

"Građani žele da se pristupi sektorskoj borbi protiv korupcije, a potrebno je i dalje jačati institucije", rekao je Babić, koji se nalazi na čelu srpskog ogranka globalne grupe parlamentaraca u borbi protiv korupcije.

Naredno istraživanje UNDP o korupciji u Srbiji očekuje se u decembru.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs