11. 04. 2013

Za većinu građana policija korumpirana

Beograd, 11.04.2013. (EurAktiv.rs) - Većina građana smatra da je korupcija prisutna u Srbiji, ali raste broj građana koji smatraju da se malo smanjuje, dok je uverenje da je policija korumpirana vrlo izraženo, pokazalo je istraživanje koje je 11. aprila predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP).

Građani smatraju da je borbi protiv korupcije najviše doprineo potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a oko polovine ispitanika ocenjuje da će borba protiv korupcije koju predvodi Vučić biti delimično uspešna. Istraživanje koje se, pre svega, odnosilo na percepciju korupcije u policiji, pokazalo je da 90% građana smatra da je policija u manjoj ili većoj meri korumpirana, a najviše saobraćajna policija. Takođe, građani ne vide EU kao važan faktor u unapređenju borbe protiv korupcije.

"Istraživanje nije donelo neka velika iznenađenja pošto tri četvrtine građana smatra da je korupcija priustna u društvu, a novinu predstavlja izvestan blagi optimizam jer polovina građana smatra da se korupcija malo smanjila", rekao je izvršni direktor BCBP-a Predrag Petrović na predstavljanju rezultata u Medija centru.

Da je korucpija veoma prisutna smatra 49% građana a da je prisutna 24%, dok samo 2% građana smatra da korupcije nema u Srbiji, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja o korupciji, koje je sproveo CeSID na 1.185 punoletnih građana u Srbiji od 9 do 19 marta.

Prema istraživanju, 42% građana smatra da se korupcija malo smanjila, što je za 19 procentnih poena više nego 2012, dok 3% građana smatra da se nivo korupcije veoma smanjio. Da je nivo korupcije ostao isti smatra 41% građana, što je četiri procentna poena manje nego prošle godine kada je to smatralo 45% ispitanika.

Više od polovine građana, 52%, smatra da je borba protiv korupcije u proteklih godinu dana bila delimično ili u manjoj meri uspešna, a 10% da je bila uspešna, dok 30% smatra da nije.

Za smanjenje korupcije u Srbiji najzaslužniji je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, stav je 32% ispitanika, dok 9% uspeh pripisuje vladi, navodi se u istraživaju koje je pokazalo i da 38% građana nije imalo odgovor na to pitanje.

Petrović je precizirao na konferenciji za novinare da na pitanje "ko je najviše doprineo borbi protiv korupcije" nisu ponuđeni odgovori već su ispitanici sami upisivali odgovor.

Građani smatraju i da borbu protiv korupcije najviše koče političari i političke stranke (12%), zatim tajkuni i Demokratska stranka ili bivša vlast, po 11%.

Većina građana, 48%, smatra da će borba protiv korupcije koju predvodi Vučić biti delimično uspešna jer će se "neki izvući", dok oko trećine smatra da neće biti uspešna jer je to samo politička igra (15%) i jer će se najmoćniji izvući (14%). Da će u potpunosti biti uspešna smatra 12% građana.

Među građanima preovlađuje stav je da su za borbu protiv korupcije najvažnije snažne institucije (46%), dok 25% smatra da je za to potreban jak političar koji predvodi.

Nebitan uticaj EU

Malo građana, 8%, pridaje značaj "pritisku spolja", odnosno ulozi EU i međunarodne zajednice, a Petrović je rekao da se pretpostavlja da je razlog za takav stav prisustvo korupcije u Bugarskoj i Rumuniji koje su članice EU.

Većina građana, 37%, smatra da EU ne treba da se meša u borbu protiv korupcije u Srbiji a 24% smatra da, ako se već uključuje u to, treba da savetuju domaće vlasti.

S druge strane, 28% tvrdi da bi EU trebalo da pritiska domaće političare kako bi borba bila efikasnija.

Građani: Najkorumpiraniji saobraćajci i rukovodioci

Istraživač BCBP-a Saša Đorđević je rekao da je u javnosti veoma izražen "imidž" policije kao korumpirane, a da je prema istraživanju čije je težište bilo na korupciji u policiji, u percepciji građana policija treća najkorumpiranija institucija u Srbiji, posle zdravstva i pravosuđa.

Velika većina građana, 90%, smatra da je policija korupmiprana u većoj ili manjoj meri, a samo 3% građana smatra da policija nije uopšte korumpirana. Da je veoma korumpirana smatra 40%, da je korumpirana smatra 23%, za 21% ispitanika je prosečno korumpirana, a za 6% malo je korumpirana.

Zbog toga, oko četvrtine građana ili 22% smatra da je najpotrebnija reforma policije u borbi protiv korupcije, a kao prirotet u reformi policije građani pre svega navode smanjenje uticaja kriminalaca na policiju, borbu protiv korupcije i smanjenje uticaja partija i tajkuna.

Većina građana, 49%, smatra i da je najkorumpiranija saobraćajna policija, 12% da je to kriminalistička policija, a 12% granična policija.

Istraživanje je pokazalo i da trećina građana smatra da su policijski rukovodioci najkorumpiraniji, dok 27%i "običnu" policiju.

Kada je reč o ličnom iskustvu građana u vezi sa korupcijom, rezultate istraživanja treba uzeti sa rezervom, jer je pre reč o indicijama, rekao je istraživač BCBP-a Marko Savković.

Prema istraživanju, u prva tri meseca 2013. troje od 10 građana u Srbije je nekom dalo mito, a porastao je broj onih koji su davali mito zaposlenom u nekoj instistuciji, pre svega doktoru (7%) ili policjacu (5%).

Stopa građana koji nisu davali mito smanjila se sa 92% u 2012. na 73% u ovoj godini.

Prema istraživanju, 16% građana je imalo direktno iskustvo sa korupcijom, a najviše ispitanika, 10%, izjavilo je da je do 1.000 dinara, dok su poloni ređe davani.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs