21. 03. 2013

Traže se rezultati u borbi protiv korupcije

Beograd, 21.03.2013 (EurAktiv, Beta) - Ciljeve i mere za borbu protiv korupcije u Srbiji predviđene radnom verzijom Strategije za borbu protiv korupcije od 2013. do 2018. pozitivno su ocenili domaći i zvaničnici EU, UN, Saveta Evrope (SE) i OEBS koji su istovremeno istakli da se u toj borbi traže i rezultati.
 
Šef Delegacije EU u Srbiji dao je i konkretne predloge za dopunu Strategije obećavši pomoć Unije u obuci kadrova. I iz Saveta Evrope i OEBS su obećali pomoć u primeni Strategije a iz Ministarstva pravde Srbije poručuju da aktuelna vlast želi da stvori sistem nulte tolerancije na korupciju.
 
U radnoj verzija Strategije navedeni su jasni ciljevi i mere za njihovo ostvarivanje, ali je neophodno imati i merljive rezultate, rekao je 21. marta u Beogradu u javnoj raspravi o radnoj verziji Strategije šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer.
 
Ocenjujući da je radna verzija Strategije dobra, Dežer je dao konkretne predloge čime je treba dopuniti.
 
Kako je istakao, neophodno je precizno definisati nadzor za sprovođenje mera, rano otkrivanje krivičnih dela i sukoba interesa.
 
"Ne može samo jedan čovek da se bori protiv korupcije. Neophodno je da u tome učestvuje cela država kako bi se iskorenila ova bolest koja je zahvatila celo društvo", rekao je Dežer.
 
On je istakao da ključnu ulogu u borbi sa korupcijom treba da imaju nezavisne institucije, ne samo u represiji, već i u prevenciji.
 
Dežer je napomenuo i da je Državna revizorska institucija podnela mnoge prijave, a nije bilo efekta, zbog čega treba da se utvrdi da li je to pravo rešenje za odvraćanje od korupcije ili treba tražiti alternativu."Vidimo ovih dana u medijima pokretanje raznih slučajeva i nadam se da će doći i do presuda. Vi ćete imati svu našu podršku za pisanje i sprovođenje strategije", rekao je on.
 
Dežer je rekao da će EU pomoći obuku kadrova i usavršavanje istražne tehnike.
 
Stalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) u Srbiji Vilijam Infante takođe je pohvalio predložen tekst Strategije i istakao da je Vlada u poslednjih šest meseci pokazala spremnost da se uhvati u koštac s korupcijom i organizovanim kriminalom.
 
"Optimista sam zato što je Vlada pokazala da je dosledna u sprovođenju prava, posebno u podršci vladavine prava, otvarajući predmete protiv javnih ličnosti i privatnih lica. Oni jesu tek započeti, ali sam uveren da će se ti procesi odvijati svojim tokom i da će tužilac preduzeti sve mere", rekao je Infante.

Šefica Misije Saveta Evrope (SE) u Beogradu Antje Rotemund i zamenica šefa Misije OEBS u Srbiji Pola Tide takođe su pohvalile tekst Strategije za borbu protiv korupcije i istakle da će te institucije pomoći u njenoj primeni.

Rotemund je rekla da je u toku sprovođenje projekta za jačanje kapaciteta policije i pravosuđa u borbi protiv korupcije.

Tide je istakla da su za uspešnu borbu protiv korupcije, osim nezavisnog sudstva, neophodni nezavisni i slobodni mediji, i da se reformiše pravosuđe.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je da je Srbiju zahvatila moralna i duhovna kriza u kojoj buja korupcija, ali da vlast ima političku volju da se izbori s korupcijom.

"Postali smo društvo u kojem se sve meri novcem, i u kojem važi narodna izreka 'para vrti gde burgija neće", rekao je Selaković u javnoj raspravi dodajući da aktuelna vlast želi da stvori sistem u kojem niko neće biti iznad zakona i u kojem će tolerancija prema korupciji biti nulta.

"Svako ko preda ili primi mito, ko preko veze primi nekoga na posao, preko veze omogući nekome da se leči, a drugoga spreči u tom pravu, ko nekome ne da mesto za dete u obdaništu, ko namesti javnu nabavku, svakom takvom mora biti jasno da će sigurno biti kažnjen", kazao je Selaković.

Ministar je ukazao da se ne smeju dopustiti ni takozvani mali oblici korupcije - davanje flaše pića ili čokolade lekaru, već se građanima mora jasno ukazati da i to jača korupciju u društvu.

Selaković je naveo da su ranije korupciju u Srbiji čak i aktivno podržavali ljudi na vlasti, a sada država ima zadatak da stvori efikasan sistem koji će obezbediti poštovanje prava svih, ali za to je nužno da građani moraju poštovati zakon.

Kao posebno važnu, ministar je naveo primenu postojeće Strategije za borbu protiv korupcije koja sadrži sankcije i mere prevencije.

Selaković je kazao da se Vlada Srbije odlučila da jača postojeći sistem borbe protiv korupcije, a ne da gradi nov, jer je procenila da bi u slučaju da se postojeći sistem razgradi, ma koliko on bio loš u pojedinim delovima, to bilo opasno po sam opstanak države.

Pomoćnica direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Mirjana Obradović rekla je da je nacrtom Strategije predviđen strog nadzor njenog sprovđenja i primene koji će obavljati Agencija ocenjujući da važeća Strategija nije bila uspešna zato što nije imala definisane mehanizme nadzora.

Obradovićeva je rekla i da je predviđeno da Agencija izveštaj o borbi protiv korupcije podnosi Skupštini Srbije kao poseban izveštaj, a ne u sklopu godišnjeg, kako je to do sada rađeno i, prema njenim rečima, Skupština mora da donese obavezujuće zaključke na osnovu izveštaja, što do sada nije uradila nijednom.

"Neispunjavanje obaveza iz Akcionog plana koji će biti urađen na osnovu Strategije, tretiraće se kao kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, za šta se može izreći mera upozorenja ili mera objavljivanja preporuke za razrešenje", kazala je Obradović.

Nacrt Strategije zasniva se na šest ključnih načela - vladavine prava, nulte tolerancije na korupciju, načelima odgovornosti, efikasnosti, javnosti i sveobuhvatne primene i saradnje "subjekata sa dobrom praksom", čiji je cilj da se korupcija u najvećoj meri otkloni u društvu.

U Strategiji je navedeno i devet rizičnih oblasti koje su prioriteti u borbi protiv korupcije a formulisani su i ciljevi kako bi se otklonili uočeni problemi.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs