01. 08. 2012

U Grčkoj manje korupcije zbog krize

Atina, 01.08.2012 (AFP, EurAktiv) - U Grčkoj je prošle godine zabeleženo manje slučajeva korupcije i zloupotreba u javnom sektoru radi pribavljanja koristi, a tome je verovatno doprinela kriza, saopštila je grčka nezavisna institucija koja se bavi korupcijom u javnom sektoru.

Prema godišnjem izveštaju javnog inspektora Grčke, korupcije i mita je bilo manje u 2011. u službama koje izdaju građevinske dozvole i bolnicama, ali su bolnice i poreske službe i dalje najviše pogođene tom pojavom. Na borbi protiv korupcije insistiraju glavni kreditori Grčke, EU i Međunarodni monetarni fond (MMF), jer smatraju da će to, pored mera štednje, pomoći da se javne finansije dovedu u red.

"Broj krupnih slučajeva korupcije u službama koje izdaju građevinske dozvole se smanjio, pošto je manje onih koji su spremni da daju velike svote da bi nelegalno izgradili još jedan sprat", rekao je 31. jula grčki javni inspektor Leandros Rakincis, predstavljajući godišnji izveštaj.

"Čak su se i iznosi koji se daju u 'fakelakijama' (kovertama) u bolnicama znatno smanjili", rekao je on, preneo je grčki dnevnik Katimerini.

Kancelarija javnog inspektora je 31. jula objavila izveštaj za 2011. u kome se navodi da su iznosi mita i ukupan nivo korupcije znatno opali. Poreske službe i bolnice su i dalje najviše pogođeni korupcijom, a slede službe za izdavanje građevinskih dozvola i socijalnu zaštitu.

Grčki javni inspektor je saopštio da su on i njegov tim istražili 1.361 slučajeva koj se odnose na javnu službu. U 2009. istraženo je više od 4.000 slučajeva, navodi Katimerini.

Od istraženih slučajeva u prošloj godini gotovo 45% se odnosilo na finansijske zloupotrebe, trećina na postupke opštinskih vlasti a 12,5% na građevinski sektor i pitanja zaštite životne sredine. U četiri od 10 slučajeva istraga je pokrenuta na osnovu žalbe građana, piše grčki dnevnika na svom sajtu.

Rakincis je rekao da se većina slučajeva korupcije odnosi na zvaničnike lokalnih vlasti, zaposlene u zdravstvu, službama socijalne zaštite i gradskim direkcijama za građevinsko zemljište i izgradnju.

On je naglasio da zaposleni u javnim službama, za koje se utvrdili da su primali mito ili zloupotrebili položaj, često prolaze sa malim kaznama. Disciplinske komisije donele su prošle godine oko 1.900 odluka, a Rakincis se žalio na 186 odluka jer je smatrao da kazne nisu dovoljno stroge.

Grčki javni inspektor je naveo primer zaposlenog u grčkoj agenciji za zapošljavanje OAED koji je na nelegalan način obezbedio za sestru i zeta naknade za slučaj nezaposlanosti a susendovan je samo na četiri meseca. Takođe, službenica u poreskoj službi je susendovana na samo tri meseca, pošto je izdala uverenje o izmirenom porezu svom momku iako je državi dugovao 170.000 evra.

Javni inspektor je pojačao kontrole u 2011. kako bi se ispravile nepravilnosti i suzbila korupciju u javnom sektoru, koja je endemska pojava i jedan od razloga rasipanja javnog novca u Grčkoj.

Glavni kreditori Grčke, EU i Međunarodni monetarni fond, u više su navrata naglasili da je borba protiv korupcije neophodna, jer će, kako smatraju, pomoći da se javne finansije dovedu u red i zemlja krene putem opravka.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs