28. 01. 2013

Porast poverenja građana u borbu protiv korupcije

Beograd, 28.01.2013 (EurAktiv, Beta) - Poverenje građana u mogućnost Vlade Srbije da se obračuna sa korupcijom drastično je poraslo u proteklih pola godine i sada 41% ispitanika smatra da će se nivo korupcije smanjiti u 2013, rezultat je istraživanja Programa za razvoj UN (UNDP) koje je predstavljeno 28. januara.

Optimizam građana se, kako se navodi, zasniva na očekivanjima dok su realni parametri i dalje nepovoljni. Za mito su građani u decembru prošle godine u proseku davali 168 evra, što je više nego u junu 2012. godine. Građani smatraju da je korupcija najizraženija u zdravstvu, pravosuđu i policiji, dok su "političari i političke stranke van svih kategorija", pokazalo je istraživanje.

Istraživanje predstavljeno u Medija centru je pokazalo da 41% ispitanika smatra da će se nivo korupcije smanjiti 2013. godine, odnosno da je drastično porasla podrška javnosti Vladi Srbije u borbi protiv korupcije. Kako se navodi, decembra 2012. godine zabeleženi su najpovoljniji rezultati o iskustvima sa korupcijom u prethodne tri godine.

"Tako optimističan nalaz nije zabeležen ni u jednom od pet prethodnih ciklusa istraživanja", navodi se u istraživanju, čiji su rezultati predstavljeni u Medija centru.

Istraživanje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju od 14. do 21. decembra 2012. godina na uzorku 597 punoletnih građana.

Prema rezultatima istraživanja, procenat ispitanika koji vide pomak u smanjenju korupcije veći je tri puta nego juna 2012. godine, a značajno je opao broj onih koji smatraju da raste nivo korupcije u Srbiji.

"Optimizam koji pokazuju građani Srbije u pogledu njene budućnosti trenutno se zasniva isključivo na očekivanjima, dok su realni parametri i dalje daleko od poželjnih", rezultat je istraživanja.

Predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korpucije Zoran Stojiljković je ocenio da je suština da rezultati nisu tako dramatično loši kao ranije i da je reč samo o "lakom olakšanju".

U decembru prošle godine 9% ispitanika smatralo je da Vlada Srbije uopšte nije efikasna u borbi protiv korupcije, dok je u junu takav stav imalo 35% građana, a 49% ispitanih smatra da je Vlada malo efikasna u toj borbi, dok 22% građana smatra da je uglavnom neefikasna, a 9% da je vrlo efikasna.

Za mito u proseku 168 evra

Istraživanje je pokazalo da prosečan iznos mita koji su ispitanici dali iznosi 168 evra, što je više nego u junu 2012. godine i na nivou je marta 2010. godine.

Na pitanje da li stvari u Srbiji idu u pravom smeru ili u pogrešnom, 45% ispitanika je u decembru 2012. godine odgovorilo da idu u pogrešnom, dok je u junu prošle godine takav stav imalo više od 70% ispitanih, a 32% je odgovorilo da se ide u pravom smeru, dok je u junu to smatralo duplo manje građana.

Građani su najviše podmićivali doktore, njih 25%, policajce je podmitilo 19% onih koji su dali mito, službenike u državnoj administraciji i nastavnike po 9%, a sudije i tužioce i sudije po 5%.

Političke stranke najkorumpiranije

Gotovo tri četvrtine građana, njih 72%, smatra da su političke partije najkorumpiranije, a slede ih zdravstvo sa 69%, sudstvo sa 64%, tužioci sa 62% i advokati sa 60%.

Najveći broj građana, njih 49%, smatra da je policija nosilac borbe protiv korupcije, a 41% vidi Vladu kao predvodnika u toj borbi, sudstvo 37%, a 26% ispitanika smatra da je Agencija za borbu protiv korupcije predvodnik u toj borbi.

Gotovo četiri petine građana ili 79% smatra da je zatvor, odnosno stroge kaznene mere, najbolje sredstvo za borbu protiv korupcije, a 69% smatra da je neophodno poboljšanje zakonskih mera, a 61% istaklo je neophodnost jačanja državne kontrole nad javnom administracijom.

Stavovi

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 28. januara da borba protiv korupcije nije njegova lična borba, niti poseban politički program, nego proces u kojem učestvuju državne institucije kako bi Srbiju učinili boljim mestom za život.

"Kada za neki mesec u potpunosti uspostavimo sistem i institucije koje će ulivati poverenje svim građanima, nikakav mi problem neće biti da se sa zadovoljstvom i ponosom zbog postignutog u potpunosti pomerim iz toga i sve druge institucije će biti neuporedivo vidljivije od mog rada i delovanja danas", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Medija centru na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja UNDP o borbi protiv korupcije.

Predstavnik UN u Srbiji Vilijam Infante pohvalio je 28. januara napore Vlade Srbije u borbi protiv korupcije i rekao da je istraživanje UNDP o korupciji bilo referendum o radu vlade.

"Srbija je na pravom putu. Vlada je pokazala da je objektivna i neselektivna u borbi protiv korupcije. To i hoćemo, nultu toleranciju protiv korupcije i da nema zaštićenih", rekao je Infante na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru.

Kao dokaz za tu tvrdnju on je naveo da je od promene vlasti sredinom 2012. godine otvoreno 150 predmeta vezanih za korupciju protiv ljudi iz državnih institucija i van njih. Među tim ljudima su, dodao je Infante, i osumnjičeni iz Srpske napredne stranke, Demokratske stranke i Socijalističke partije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs