07. 12. 2012

Nove smernice u EU za uzbunjivače

Beograd, 07.12.2012 (EurAktiv, Beta) - Evropska komisija usvojila je nove smernice za uzbunjivače kako bi ohrabrila zaposlene da izveštavaju o korupciji, prevarama i drugim ozbiljnim neregularnostima koje otkriju u radu.

Smernice treba da podsete zaposlene u institucijama EU na obavezu prijavljivanja nepravilnosti koje otkriju, da im pojasne kako da "dunu u pištaljku" i da im obećaju zaštitu. U Srbiji će se, prema najavama ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića, do sredine naredne godine pred poslanicima Skupštine Srbije naći Predlog zakona o zaštiti uzbunjivača na korupciju.

EU, koja od 2004. godine ima veoma stroge propise o zaštiti uzbunjivača, novim smernicama razrađuje pravila i ujedinjuje zakonske odredbe i praksu. Ukazivanje na korupciju i malverazije je pravo u brojnim pravnim sistemima ali je za zaposlene u institucijama EU i obaveza.

"Uzbunjivanje je ključno oružje u borbi Komisije protiv korupcije i prevara. Komisija ne samo da dozvoljava službenicima da 'dunu u pištaljku' ako naiđu na ozbiljne neregularnosti, već to od njih zahteva. Smernice pokazuju uzbunjivačima kada i kako da ukažu na nepravilnosti i pružaju im uveravanje da će biti zaštićeni i ostati anonimni ako to žele", istakao je potpredsednik Komisije Maroš Šefčovič.

Komisija je navela da je Evropska služba za borbu protiv prevara (Olaf) zahvaljući uzbunjivačima započela neke značajne istrage ali je i istakla da je broj salučajeva neregularnosti na koje su ukazali "zviždači" i dalje mali. Prema statistikama Olafa, u proseku godišnje bude oko pet takvih slučajeva.

U Komisiji smatraju da je broj slučajeva ukaživanja na korupciju i neregularnosti od strane uzbunjivača mali jer zaposleni o nepravilnostima uglavnom izveštavaju nadređenog bez eksplicitnog pozivanja na propise o uzbunjivačima. Uprkos tome, važno je da uzbunjvači imaju jasan i dobro poznat kanal u koji imaju poverenja za izveštavanje o neregularnostima.

U novim smernicama navodi se da je ukazivanje na ozbiljne neregularnosti dužnost čije će obavljanje pomoći Komisiji i Olafu da ih otkriju i istraže. Ta obaveza podrazumeva solidnu zaštitu koja se nudi uzbunjivaču koji postupa u dobroj nameri.

Predviđeno je i da uzbunjivač može da koristi brojne kanale za ukzivanje na neregularnost preskačući, ako želi, hijerarhiju. U krajnjem slučaju i pod određenim okolnostima, službenik može da izrazi sumnje nekoj drugoj instituciji EU.

U Komisijinom dokumentu ističe se i da se odmazda prema uzbunjivaču neće tolerisati i da oni moraju da budu zaštićeni uz mogućnost da im se, ako to žele, ne otkriva identitet. Posebna pažnja biće posvećena kod ocenjivanja zaposlenih i u postupcima unapređenja kako bi se osiguralo da "zviždač" nema štetne posledice.

Takođe će Komisija podržati uzbunjivača koji želi da promeni posao zbog razumnog straha od neprijateljske reakcije u radnom okruženju.

Kako bi pomogla službeniku koji nije siguran da li treba ili ne da ukaže na neki problem Komisija će potencijalnim uzbunjivačima ponuditi poverljive i nepristrasne smernice.

Pored toga, uzbunjivači imaju pravo da dobiju povratnu informaciju o merama preduzetnim zahvaljujući njihovom izveštavanju o nekoj neregularnosti.

U smernicama se navodi i da je lažno uzbunjivanje u cilju da se povredi nečiji integritet ili reputacija zabranjeno i podleže disciplinskoj odgovornosti. Takođe se ističe pravo na odbranu ljudi koji su osumnjičeni za neku neregularnost.

Komisija se kod donošenja smernica za uzbunjivače vodila najboljom praksom u svetu i razmatrala je to pitanje sa vodećim organizacijama na sektoru - Transparensi internešenelom (Transparency International i Javnom brigom na radu, organizacijom koja ohrabruje i podržava ukazivanje na nepravilnosti na radnom mestu.

Smernice će biti na raspolaganju svim zaposlenima u institucijama EU i pratiće ih niz dokumenata za osoblje sa primerima i detaljima.

Srbija još čeka na zakon

Srbija bi zakon o zaštiti uzbunjivača na korupciju trebalo da dobije do sredine sledeće godine.

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će, osim stručnjaka iz ministarstva, u pisanje zakona o zaštiti uzbunjivača biti uključeni predstavnici nevladinih organizacija i da će taj predlog sadržati mnoga dobra rešenja koja se već primenjuju u svetu.

Selaković je nedavno nakon sastanka sa predstavnicima sajta Pištaljka, na kome građani mogu da prijave sumnje na korupciju, rekao i da je potrebno izvršiti određene izmene u zakonima o državnoj upravi i o državnim službenicima, jer, kako je naveo, u njima postoji prostor da se uzbunjivači na korupciju liše adekvatne zaštite.

Urednik sajta Pištaljka Vladimir Radomirović ukazao je na potrebu da u zakonu koji će definisati zaštitu uzbunjivača bude određeno da se svaka osveta protiv uzbunjivača tretira kao krivično delo.

Agencija za borbu protiv korupcije donela je Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju (o uzbunjivačima) kojim su predvijeni uslovi za pružanje zaštite uzbunjivaču.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs