14. 08. 2012

Slovački lekari bedževima protiv korupcije

Bratislava, 14.08.2012 (EurAktiv, Beta) - Slovački lekari počeli su kampanju protiv korupcije u zdravstvu, a oni koji to i zaista misle na lekarske mantile počinju da kače bedževe s precrtanom kovertom i natpisom "Hvala. Mito ne primam". U Slovačkoj, kao ni u Srbiji, nema relevantnih istraživanja o korupciji u zdravstvu, ali je prema procenama nevladinih organizacija ta pojava najrasprostranjenija u hirurgiji.

Ideju jednog svog pacijenta da bi lekari jasno mogli pacijentima da stave do znanja da ne očekuju nikakve tajne koverte sa novcem za ono što je inače već plaćeno iz zdravstvenog osiguranja prvi je početkom leta sproveo u delo hirurg iz Žiline Milana Mrazik.

Sada je ideju preuzela sindikalna organizacija lekara LOZ koja okuplja oko 5.000 lekara u bolnicama, a nada se da će joj se pridružiti i lekari specijalisti i opšte prakse u ambulantama koji su uglavnom privatni i ne plaća ih država.

"Lekari treba da nose bedž tako da se jasno vidi da svaki pacijent koji dođe zna da on ne prima mito. To je kampanja protiv korupcije i ima za cilj da garantuje transparentnije zdravstvo i bolji odnos lekara i pacijenta", kazao je šef LOZ-a Peter Visolajski.

Lekari žele da se bedževima i spiskom onih koji su se pridružili kampanji "Hvala, mito ne primamo", distanciraju od nepoštenih kolega kao što je recimo bio jedan ortoped iz mesta Martin koji je od pacijenta 2005. godine tražio 3.000 evra da mu preko reda ugradi veštački kuk, a za to kažnjen sa tri godine uslovno.

Buket cveća kao zahvalnost lekaru za brigu je prihvatljiv i nije podmićivanje, kažu u LOZ-u.

U Slovačkoj za sada nema relevantnih istraživanja korupcije u zdravstvu, osim da ono po oceni Slovaka spada u jedno od najkorumpiranijih oblasti.

Prema procenama nevladinih organizacija, najčešće mito u zdravstvu u Slovačkoj kreće se oko 33 evra, a najviše je uzelo maha u hirurgiji.

Ona prava, velika korupcija u kojoj se obrću znatno veće svote novca, pre je u vezama lekara s velikim farmaceutskim kompanijama koje ih raznim povlasticama, recimo skupim putovanjima, podmićuju da biraju njihov lek, a ne konkurencije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs