01. 11. 2012

Manji uticaj korupcije na poslovanje

Beograd, 01.11.2012 (EurAktiv, Beta) - Gotovo polovina privrednika u Srbiji ocenila je da korupcija u državnoj administraciji utiče na njihovo poslovanje, rezultat je upravo objavljene ankete 1.000 preduzeća o vladinim reformama za bolje uslove poslovanja.

U anketi koju je sprovela Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) precizira se da 48% ispitanika smatra da korupcija ima uticaja na poslovanje, ali se dodaje da je to bolji rezultat nego prošle godine, kada je to tvrdilo 56% privrednika.

Naglašeno je i da je u 2012. godini 35% ispitanika navelo da nije sigurno da korupcija utiče na njihovo poslovanje, što može da ukazuje na to da privrednici nisu spremni da odgovore na to pitanje.

"Ono što još više upada u oči jeste pad broja koruptivnih radnji. Preko 90% ispitanika tvrdi da nikada nisu imali iskustva sa nedoličnim zahtevima državnih službenika, dok 83% navodi da nikada ništa vredno nisu dali takvom službeniku, pa čak ni poklon male vrednosti", navodi se u istraživanju.

Dodaje se da ipak skoro polovina ispitanika navodi da koristi lične veze da ubrza postupke, mada je i u ovoj oblasti u 2012. godini primećen određen napredak, odnosno pad procenta onih koji koriste veze sa 54 na 49.

Učesnici ankete su ocenili i da je tokom protekle godine došlo do manjeg poboljšanja kod izdavanja građevinskih dozvola, iako je taj postupak i dalje izuzetno komplikovan.

Ističe se da se 14% anketiranih preduzeća izjasnilo da je građevinske dozvole sada lakše dobiti nego pre dve godine, dok se u 2011. pozitivno izjasnilo 5%.

Broj preduzeća koja ne misle da je građevinske dozvole lakše dobiti u 2012. je smanjen na 38% sa 47%, koliko ih je takvo mišljenje imalo perošle godine.

Anketa za 2012. godinu, u kojoj je u septembru ove godine učestvovalo 1.020 domaćih preduzeća, pokazala je da su privrednici u Srbiji nešto manji optimisti nego u prošloj godini.

Kako je rečeno, u ovoj godini je optimizam pokazalo 30% ispitanika, dok je prošle godine 45% anketiranih imalo optimistična očekivanja.

Navedeno je da je broj pesimista neznatno povećan, sa 8% na 12%, ali je istaknuto da je najveći rast imao broj privrednika sa neutralnim stavom - sa 47% na 58%.

Oko 36% anketiranih preduzeća, kako se navodi, posluje sa javnim sektorom, što je slično rezutatu od prošle godine, i u širokim crtama odražava učešće javnog sektora u privredi.

Ukupno 71% prometa anketiranih preduzeća ograničeno je na mesto u kome posluju, 23% prometa se odvija na regionalnom i nacionalnom (srpskom) tržištu, dok se samo 6% robe i usluga izvozi.

Kako se ocenjuje, iako takvo stanje delimično odražava činjenicu da je većina anketiranih firmi mala, zabrinjava odsustvo izvoza ili čak plasmana na nacionalnom tržištu.

Privrednici smatraju da je ove godine smanjeno opterećenje zakona i propisa, ali preovladava negativan stav, a treba i učiniti još mnogo toga da se smanji teret poštovanja zakona i propisa sa kojim se suočavaju preduzeća u Srbiji.

Odgovori na pitanja, kako se navodi u istrazivanju, verovatno odražavaju činjenicu da se pravni i regulatorni okvir u Srbiji donekle poboljšao tokom protekle tri godine, kao i da je nova vlada sprovela neke bitne reforme baš u vreme dok je anketa trajala (kao što je ukidanje 138 parafiskalnih taksi).

Ocenjuje se i da je poverenje i dalje na niskom nivou i da vlada i njeni partneri moraju da se usredsrede na primenu zakona i propisa kojima će se smanjiti opterećenje privrede.

Slično stanje je i u pogledu poznavanja propisa, mada je preko 80% preduzeća navelo da ima pristup informacijama o propisima barem u određenoj meri.

Tokom poslednjih 12 meseci došlo je do poboljšanja u pogledu vremena koje privrednici provedu baveći se regulatornim pitanjima, mada ih 37% navodi da i dalje tome posvećuje više vremena, dok samo 7% smatra da je utrošak vremena manji.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs