05. 11. 2013

Agencija procenila rizike korupcije u medijskim zakonima

Beograd, 05.11.2013 (Agencija za borbu protiv korupcije) - U okviru javnih rasprava, Agencija za borbu protiv korupcije dostavila je Ministarstvu kulture i informisanja mišljenja o proceni rizika korupcije u odredbama Nacrta zakona o elektronskim medijima i Nacrta zakona o javnim medijskim servisima.

Po mišljenju Agencije, osnovni nedostaci Nacrta zakona o elektronskim medijima tiču se nepostojanja jasnih i preciznih kriterijuma kao i uslova za izbor članova Saveta Regulatora, davanja širokih diskrecionih ovlašćenja Regulatoru i ostavljanja Regulatoru da bliže uredi određena pitanja, koja bi trebalo urediti zakonskim odredbama.

Agencija za borbu protiv korupcije istakla je da Nacrtom zakona o javnim medijskim servisima neće biti ispunjeni ciljevi utvrđeni Strategijom razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji koji se odnose na uređenje položaja javnih medijskih servisa do 2016. godine. Nacrt ne donosi ni konačno rešenje u pogledu finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

U mišljenjima, Agencija za borbu protiv korupcije je ukazala na pojedinačne rizike korupcije u odredbama nacrta ova dva medijska zakona i dala je preporuke za njihove izmene.

Kako javnosti nije poznata verzija Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, izrađena po završetku javne rasprave sprovedene još u martu ove godine, Agencija posebno naglašava neophodnost usaglašavanja rešenja zakona koji uređuje javno informisanje i medije i zakona koji uređuju elektronske medije i javne medijske servise.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs