17. 08. 2013

"U zdravstvu besparica i korupcija"

Beograd, 17.08.2013 (B92, Tanjug) - Direktor KCS Miljko Ristić ocenio u intervjuu za sutrašnje "Večernje novosti" da je situacija u srpskom zdravstvu loša, da u njemu vlada besparica i korupcija.

U zemlji koja za zdravstvo izdvaja četiri puta manje nego Hrvatska, devet puta manje nego Slovenija, čak najmanje u Evropi, nije lako ni sačuvati zdravlje, ni lečiti one koji u tome nisu uspeli, a sa tim se, kako navode "Novosti", svaki dan iznova suočava profesor dr Miljko Ristić.

Ristić, koji je kao hirurg uradio 15.000 operacija, kao direktor najveće zdravstvene ustanove - KCS, gde se godišnje leči više od 90.000 pacijenata. kaže da, kao pojedinci, malo brinemo o svom zdravlju, a država još manje.

"Francuzi su 1995. godine bili treća zemlja u Evropi po broju kardiovaskularnih pacijenata, kao što smo mi sada, i utrošili su u to vreme 1,3 milijarde nemačkih maraka za prevenciju. Svi građani, koliko god puta hoće, mogli su da kontrolišu masne materije u krvi i za četiri godine spustili su se na treće mesto otpozadi. Naš čovek je nekako inhibiran, mora da ide u dom zdravlja, da čeka red... Država strahovito štedi. Ako posle dva meseca hoćete da kontrolišete krv, lekar kaže - nema potrebe. A, bez ulaganja ne možete da delujete efikasno", smatra Ristić.

Prema njegovim rečima, štednjom u zdravstvu Srbija sama sebi daje autogol.

"Tri merenja holesterola godišnje koštaju nekoliko hiljada dinara, a kada pacijent dobije infarkt, kao posledicu nelečenog povišenog holesterola, klasična operacija u našim uslovima sa ležanjem u šoku i terapijom državu košta oko 5.000 evra", dodaje on.

On je dodao da je jedva 250 evra po stanovniku godišnje u zdravstvenoj kasi veoma malo.

"Pacijent ima 'besplatno' lečenje i dijagnostiku, ali je to nedovoljno za razvoj sistema zdravstva, kupovinu novih aparata, usvajanje novih dijagnostičkih procedura", kaže direktor KCS.

On je ocenio da u zdravstvu u Srbiji možda problem nije toliko u lošoj organizaciji, koliko u nepoštovanju pravila.

"Moralo bi precizno da se utvrdi šta doktor treba da uradi u radno vreme i uveo bih pravilo da se bar jednom godišnje proverava da li doktori ispunjavaju normu. Sistem bi onda bio efikasniji. Kod nas se na kardiohirurgiji čekalo oko godinu dana na operaciju, a otkako smo uveli praksu da pacijenti dolaze sa nalazima i svakog dana pozivamo po njih 10, od kojih bar pet-šest ima kompletne analize, liste čekanja su ukinute. S druge strane, na kardiologiji ako se sad prijavite ne možete da dođete na red za koronarografiju do februara sledeće godine", precizira on.

Ristić je upozorio i da u zdravstvu nemamo apsolutno nikakvu kadrovsku politiku.

"U Leskovcu je, recimo, otvorena nova sala za angiografiju, i punih šest meseci u nju niko nije ušao! Izgleda da je ovde važnije da se nešto otvori, da neko preseče vrpcu, nego da li će to da radi", istakao je Ristić.

Kada je reč o korupciji, za nju su, kako je rekao, pođednako krivi i i pacijenti i doktori.

"Jedini siguran način jeste da se boljom organizacijom ili širenjem medicinskih kapaciteta te liste i čekanje na procedure svedu na minimum, onda bar to neće biti razlog za korupciju. Borba protiv korupcije je i u povećanju primanja, koja su daleko ispod evropskog standarda", zaklučio je direktor KCS.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs