28. 08. 2012

Ovo su tri vrste korupcije u Srbiji

Beograd, 28.08.2012 (B92, Tanjug) - Nenamensko trošenje sredstava iz budžeta u direktnoj je vezi sa korupcijom i zbog toga rešavanje ovog problema zahteva puno angažovanje vlade i njenih resursa.

Ovo je izjavio profesor Ekonomskog fakultet u Beogradu Siniša Zarić naglasivši da korupcija ima nekoliko formi.

Prva forma je sitna korupcija i to je onaj mali poklon koji se dobija za učinjenu uslugu, ali je druga forma korupcije kada državni službenici posežu za nekim resursima koji im ne pripadaju: koriste službeni automobil, telefone za privatne svrhe, prave račune, nenamenski troše novac.

Međutim, treća vrsta postsocijalističke korupcije je najsloženija: zove se klijentilizam podrazumeva odnos klijent-funkcioner. Klijent je obično predstavnik nekakvog privatnog interesa, za čije se propagiranje i priveligije bori državni funkcioner, u ulozi patrona ili principala.

"To se pokazuje kao veliki problem zemlje i zahteva borbu. Jedan vid borbe je depolitizacija, drugi tip veća aktivnost regulatornih tela, iz oblasti borbe protiv korupcije, treći tip borbe jeste transparentnost, četvrti seča propisa. Postoji niz akata koji mogu da smanje ili umanje ove negativne pojave", tvrdi Zarić.

Prema njegovoj oceni, sređivanja situacije u javnim finansijama je "pitanje zdrave ekonomije i uspeha vlade".

"Možda kratkoročno vlada može da izgubi na popularnosti ali u ukupnom zbiru ona povratkom na zdrave finansije će uraditi jako mnogo. Tu ne znam šta bi bilo prvo a šta drugo, odakle i kako sa tolikim požarima izaći na kraj...", naveo je on.

"Država je do te mere uzapćena da mi imamo mrežu tih odnosa o kojima se vrlo malo raspravlja. Preporučio bih telima koji se bave korupcijom da se zainteresuju za ove teorijske modele, da bismo mogli da ih prepoznamo. Može se desiti da se podzakonski ili čak zakonski akt menja u interesu jedne grupe", naveo je Zarić.

"Moguće je da se jednim osmišljenim ponašanjem i uputstvima od strane vladinih organa stvari pomalo pomeraju. Nikako to neće moći brzo, ali korak po korak i stvoriće se mogućnost da napredujemo", ocenio je Zarić.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs