22. 11. 2012

Mito nude preko veze

Beograd, 22.11.2012 (Vecernje novosti) - straživanje o korupciji i oblastima koje su najviše pogođene: Čak 18 odsto građana uz pomoć poklona završavalo poslove. Kao najveće krivce građani navode tajkune.

SVAKI peti građanin smatra da davanje poklona službeniku, kako bi uradio nešto što je inače njegov posao - nije greh. Završavanje obaveza "preko veze", odnosno korišćenje poznanstava za 19 odsto ljudi nije korupcija.

A najmanje tolerancije ima prema direktnom davanju novca službenicima, jer to podržava samo devet procenata građana.

Ovo su pokazali rezulati istraživanja koje je objavila Agencija za borbu protiv korupcije. Najviše ispitanika, njih čak 77 odsto, navodi da je upravo korupcija trenutno najveći problem u Srbiji, a smatraju da je najviše ima u zdravstvu, među političarima, političkim strankama, u pravosuđu...

Da su u poslednjih godinu dana jednom ili više puta dali mito, priznalo je 18 odsto ljudi, a svakom petom je službenik direktno tražio "poklon". Preko posrednika je mito tražen od 38 procenata ispitanika, dok je njih 42 odsto izjavilo da su sami dali "ponudu", a da je "službenik samo prihvatio".

Kao najvećeg krivca za pojavu korupcije, građani (njih 21 odsto) navode tajkune i njihov uticaj na rad državnih institucija, dok 18 procenata smatra da se sve dešava zbog uticaja političke samovolje na institucije. "Koren" korupcije građani vide i u velikim ovlašćenjima službenika, njihovim malim platama, komplikovanim procedurama...

Više od polovine ispitanika (55 odsto) navelo je represiju, odnosno kažnjavanje počinilaca kao najefikasniji metod borbe protiv korupcije, dok je 36 procenata njih navelo da treba raditi na prevenciji. Samo 19 odsto građana smatra da ima dovoljno informacija o pojavi korupcije.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs