02. 04. 2013

Korupcija u BiH uništi 46.000 radnih mesta godišnje

BANjALUKA, 02.04.2013 (Vecernje novosti) - BiH se nalazi na 91. mestu po korupciji u raznim sferama društva i institucijama, od ukupno 171 države sveta. Ovi podaci samo još jednom pokazuju da je u BiH korupcija postala glavni problem državnih organa i da izjeda čitavo društvo.

Antikorupciona mreža u BiH pokušava kroz javne rasprave da razdrma javnost i instituciju u borbi protiv korupcije. Njihovi podaci pokazuju da je ona najviše zastupljena u oblasti privrede. A podaci do kojih je došla Antikorupciona mreža u BiH su više nego popražavajući. Naime, BiH svake sekunde zbog korupcije gubi 47 maraka.

- Ukoliko se uzme u obzir prosek otvaranja jednog radnog mesta, koje košta oko 30.000 maraka, onda se prostom računicom dolazi do podatka da BiH gubi 46.000 radnih mesta godišnje zbog korupcije - ističe Dubravko Pervan, predsednik radne grupe Antikorupcione mreže BiH za privredu.

On je mišljenja da su ovde veliki problem i zakonska rešenja za suzbijanje korupcije, kojih gotovo da i nema.

- Svedoci smo da je, praktično, današnja regulativa u ovoj oblasti takva da osoba koja prijavi korupciju postaje "lovina", jer korumpirani u BiH su uglavnom moćnici koji imaju upliv u politici i pravosuđu - dodaje Pervan.

Prema podacima mreže BiH najviše korupcije je zabeleženo u policiji 69,4 odsto. Zatim sledi carina gde je zabeleženo 64,2 odsto. Nakon toga na spisku najviše korumpiranih sledi zdravstvo gde postoji oko 66,3 odsto korupcije.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs