25. 10. 2013

Guzenbauer: Borba protiv korupcije za bolji imidž Srbije

Arandjelovac, 25.10.2013 (Vecernje novosti) - Specijalni savetnik prvog potpredsednika Vlade Srbije Alfred Guzenbauer rekao je da su za poboljšanje imidža Srbije potrebna stalna borba protiv korpucije i postojanje nezavisnih javnih institucija.
 
On je na Regionalnoj ekonomskoj konferenciji u Aranđelovcu rekao da je korupcija glavna prepreka za ulazak u EU, i da ohrabruje to što je nova Vlada Srbije zauzela stav da reši problem korupcije, koja je osim za približavanje Uniji i glavna prepreka za investitore.
 
Stalna borba protiv korupcije je neophodna, da bi bila iskorenjena, a njeno eliminisanje nije samo pitanje politike, već i postojanja nezavisnih javnih institucija koje će da primene vladavinu prava.Guzenbauer je rekao i da Srbija treba da ponudi garancije investitorima da su njihova ulaganja bezbedna i da su im prava zagarantovana.
 
Ne postoji nijedan razlog zbog kojeg Srbija ne bi mogla da postane druga Slovačka po uspešnosti, istakao je on, navodeći da Srbija ima obučenu radnu snagu, i niske troškove i radne snage i proizvodnje.
 
On je ocenio kao dobar korak u poboljšanju imidža Srbije i potpisivanje Briselskog sporazuma.
 
"Taj sporazum je ogromno dostignuće koje pokazuje Evropskoj uniji da je Srbija spremna da se uhvati u koštac sa svojim problemima", rekao je Guzenbauer.
 
Poboljšanje imidža, kako je rezimirao, glavni je preduslov i za približavanje Srbije Evropskoj uniji, a on lično, rekao je, optimista je da će pregovori Srbije o priključenju EU početi početkom sledeće godine.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs