12. 12. 2013

Rumunskim poslanicima imunitet za korupciju

Rumunija, 12.12.2013. (AFP) - Rumunski parlament je ove nedelje iznenada odobrio "super imunitet" za poslanike i predsednika države, odnosno njihovo izuzeće od krivičnog gonjenja i kažnjavanja za korupciju. Usvojenim izmenama krivičnog zakona poslanici se više ne svrstavaju u državne službenike pa samim tim se na njih ne odnose dela korupcije definisana krivičnim zakonom za nosioce javnih funkcija. Taj korak su oštro kritikovali predsednik Rumunije Trajan Basesku, predstavnici rumunskog pravosuđa i civilnog društva, kao i mediji, a kritike su stigle i iz Brisela i Vašingtona. Ocenjuje se da je time zadat udarac višegodišnjim naporima Rumunije u borbi protiv korupcije, a Basesku je najavio da će usvojene izmene krivičnog zakona vratiti parlamentu.

Donji dom rumunskog parlamenta, u kome vladajuća koalicija levog centra ima ubedljivu većinu, iznenada je 10. decembra uveče glasao za izmene krivičnog zakona kojim se poslanici i predsednik države izuzimaju od eventualnog krivičnog gonjenja i kažnjavanja za korupciju. Pošto su većina ministara i poslanici, to znači da će i članovi vlade uživati imunitet.

Izmene su predložili poslanici a ne Ministarstvo pravde, a o njima se u najvećoj tajnosti raspravljalo 9. decembra kasno uveče. Predlog je dostavljen poslanicima neposredno pre glasanja, suprotno poslovniku parlamenta.

Prema izmenama zakona, predsednik Republike i članovi donjeg i gornjeg doma parlamenta nisu više državni službenici što, prema tumačenju rumunskog Tužilaštva za slučajeve korupcije, znači da "ne mogu više da budu gonjeni i kažnjavani za dela korupcije, počinjena tokom svog mandata, uključujući davanje i primanje mita i zloupotrebu službenog položaja".

"Tim izmenama rumunsko zakonodavstvo flagrantno kriši ratifikovane međunarodne konvencije za borbu protiv korupcije koje je ratifikovala Rumunija, a koje jasno regulišu pitanja korupcije u slučaju članova zakonodavnih tela", navodi Tužilaštvo za korupciju.

Rumunski Savet sudstva i tužilaštva saopštio je da nije konsultovan prilikom izmena zakona i naveo da će predsednik i poslanici sada "praktično biti oslobođeni svake krivične odgovornosti" za prestupe u vezi sa korupcijom.

Društvo sudija Rumunije ocenilo je reč o "izuzetno teškom kršenju ustava" i činu prkošenja pravosuđu.

Zbog ovih izmena će se "zamrznuti krivične istrage koje su u toku a pravosnažne presude učiniti nepotrebnim", pošto bi osuđeni poslanici mogli odmah da budu pušteni na slobodu, rekla je za AFP portparolka Društva sudija Dana Paskut (Pascut).

Prema Tužilaštvu za korupciju, 28 poslanika je do sada osuđeno ili služi kaznu zatvora za korupciju.

Predsednik Rumunije Trajan Basesku je kritikovao usvajanje izmena zakona kao "uništavanje 10 godina rada institucija za borbu protiv korupcije". On je rekao da će vratiti izmene parlamentu.

Izmene zakona kojim se poslanici štite o gonjenja i kažnjavanja za korupciju usvojene se nekoliko sati nakon pokušaja da se usvoji zakon kojim se odobrava pomilovanje osoba osuđenih na kazne zatvora do ukupno 6 godina, što bi omogućilo oslobađanje velikog broja političara osuđenih za korupciju.

Rumunski predsednik je pozvao poslanike da ne usvajaju taj zakon jer će imati "razorne posledice za kredibilitet Rumunije u EU". Glasanje u parlamentu o tom predlogu zakona je odlženo za 17. decembar.

Crni dan za rumunsku demokratiju

Rumunsko pravosuđe proteklih godina je, prema ocenama stručnjaka, sve efikasnije. U protekle dve godine bivši premijer i više ministara su proglašeni krivim za korupciju i osuđeni na kaznu zatvora bez mogućnosti uslovne kazne, što se do sada nije dešavalo u Rumuniji. Međutim, usvajanje izmena zakona kojim se štite poslanici predstavlja udarac za te napore i pravosuđe u Rumuniji.

Evropska unija, koja u okviru posebnog mehanizma i dalje nadzire napredak Rumunije u borbi protiv korupcije posle njenog pristupanja Uniji 2007, podsetila je 12. decembra da svi građani treba da budu jednaki pred zakonom.

"U našim ranijim izveštajima naglašavali smo da se zakoni u vezi sa borbom protiv korupcije i sukobom interesa moraju primenjivati na političcke zvaničnike", rekao je portparol Evropske komisije Mark Grej (Gray).

On je dodao da će "neočekivano" usvajanje izmena zakona biti pomenuto u narendom izveštaju Evropske komisije o vladavini prava u Rumuniji koji se očekuje u januaru.

Holandija, Nemačka i Velika Britanija su izrazile zabrinuost zbog novih mera, a SAD su ih osudile kao "korak nazad i udaljavanje od principa transparentnosti i pravne države".

Rumunska vlada se nije oglašavala povodom ovih kritika.

"To je bio 'crni utorak' za rumunsku demokratiju", rekla je za AFP direktorka nevladine organizacije za ljudska prava Fridom haus Rumunija (Freedom House) Kristina Guzet (Cristina Guseth). "Ovaj postupak je izgleda deo plana za slabljenje institucija pravne države, pre svega onih koje se bore protiv korucije", dodala je ona.

Predsednica rumunskog ogranka Helsinškog odbora Marija Andreesku rekla je za radio RFI Rumunija da ovaj korak parlamenta predstavlja "čin autoritarizma".

"Basesku je u pravu: parlament je vratio Rumuniju 10 godina unazad, a možda i 25 godina, pošto su političari postavljeni iznad zakona", naveo je uvodničar onlajn dnevnika Gandul.info Tudora Popesku (Popoescu).

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs