03. 02. 2014

Korupcija u EU nagriza demokratiju

Brisel, 3.2.2014 (Tanjug) - Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem upozorila je da korupcija u EU nagriza osnove demokratije i privrednog sistema.

"Korupcija podriva poverenje u osnovne demokratske institucije i izvlači novac iz džepova građana", rekla je Malmstremova predstavljajući godišnji izveštaj Evropske komisije o korupciji u 28 članica EU.

Komesarka je navela da se zbog korupcije godišnje gubi oko 150 milijardi era godišnje, što odgovara ukupnom godišnjem budžetu EU.

"Ne radimo dovoljno i ne radimo sistematski", upozorila je komesarka i dodala da se antikorupcijski zakoni često ne sprovode.

Izveštaj, koji je sačinila grupa eksperata iz evropskih agencija kao što su OLAF Evrostat, prvi je ove vrste i daje detaljan pregled rasprostranjenosti korupcije u svakoj zemlji članici i daje preporuke o merama za njeno suzbijanje.

"Ovo je prvi korak, tako da sad imamo dobar uvid u stanje u svakoj pojedinačnoj zemlji", rekla je Malmstremova i dodala da cilj izveštaja nije da rangira zemlje po stepenu korupcije ili da ih kažnjava, nego da postavi dijagnozu i predloži terapiju.

Komesarka je ukazala da se vidovi korupcije razlikuju od zemlje do zemlje, pa su tako u nekim zemljama glavni problem javne nabavke, a u drugim finansiranje političkih partija ili građevinski projekti.

"Nema zona bez korupcije u EU", upozorila je ona.

Najnovije istraživanje evropske statističke agencije Evrobarometar potvrđuje da preko tri četvrtine građana EU smatra da je korupcija u njihovim zemljama široko rasprostranjena, a u deset članica, među kojima su Slovenija i Hrvatska, taj procenat prelazi 90 odsto.

Samo u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj manje od polovine građana kaže da poznaje nekog ko je dao ili primio mito, pokazuje anketa Evrobarometra, koja je danas objavljena naporedo sa izveštajem Komisije.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs