03. 02. 2014

Korupcija košta EU 120 milijardi evra

03.02.2014. (EuroActiv) - Korupcija i dalje pogađa sve zemlje Evropske unije i košta evropsku ekonomiju oko 120 milijardi evra godišnje, upozorava se u prvom Izveštaju o borbi protiv korupcije u EU i ukazuje da članice moraju da urade više kako bi sprečile i kaznile korupciju. Da je korupcija u njihovoj zemlji raširena smatra tri četvrtine građana EU, ali i kompanija. Na prisustvo korupcije najviše ukazuju građani Grčke i Italije, a kada je reč o poslovnom sektoru, kompanije iz takođe Grčke i Italije, ali i Španije. Firme iz EU žale se da bez političkih veza ne mogu uspešno da posluju i da zbog korupcije ostaju bez posla na tenderima.

Izveštaj koji je 3. februara objavila Evropska komisija pokazuje i da se priroda i nivo korupcije, ali i mere koje članice EU preduzimaju u borbi protiv korupcije, razlikuju od zemlje do zemlje.

"Korupcija potkopava poverenje građana u demokratske institucije i vladavinu prava, nanosi štetu evropskoj ekonomiji i uskraćuje članicama EU preko potreban poreski prihod. Članice su puno učinile poslednjih godina u borbi protiv korupcije ali je Izveštaj pokazao da je to daleko od dovoljnog", istakla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem (Cecilia Malmström).

Komisija članicama preporučuje da u borbi sa korupcijom ojačaju mehanizme interne kontrole, unaprede efikasnost politika za rešavanje sukoba interesa, sprovode efikasnije politike da bi umanjile rizike od korupcije na lokalnom nivou i u oblastima "sklonim" korupciji, unaprede efikasnost sudova i tužilaštva, štite nezavisnost i kapacitete agencija za borbu protiv korupcije.

Takođe se u Izveštaju preporučuje članicama EU da spreče osptrukciju krivičnih procesa sa optužbom za korupciju, štite uzbunjivače, umanje rizike za mito iz inostranstva, preduzmu odlučne mere da osiguraju transparentnost lobiranja.

Građani i korupcija

Specijalno istraživanje Komisije Eurobarometar pokazuje da 76% građana EU smatra da je korupcija raširena u nihovoj zemlji a više od polovine misli da je nivo korupcije povećan u poslednje tri godine. Istovremeno 8% ispitanih kaže da su doživeli ili bili svedoci korupcije u prethodnih godinu dana ali je samo 12% od njih i prijavilo korupciju.

U Grčkoj 99% građana smatra da je korupcija u njihovoj zemlji raširena, u Italiji 97%, Litvaniji, Španiji i Češkoj po 95%, Hrvatskoj 94%, Rumuniji 93%, Sloveniji 91% a u Portugaliji i Slovačkoj po 90%.

Samo u nordijskim zemljama većina građana misli da je korupcija retka i to u Danskoj 75%, Finskoj 64% a Švedskoj 54%.

Izveštaj je pokazao da 56% Evropljana smatra da je korupcija u njihovoj zemlji povećana u poslednje tri godine. Poređenja radi, 2011. godine to je mislilo 47% ispitanika.

Najviše građana koji smatraju da je korupcija porasla poslednjih godina beleži se u Španiji (77%), Sloveniji i Češkoj (76%) i Italiji (74%).

Manje od četvrtine anketiranih (23%) misli da se njihove vlade efikasno bore sa korupcijom.

Istovremeno 81% građana EU ocenjuje da je korupcija u njihovim zemljama posledica previše bliske veze biznisa i politike, 69% misli da protekcija i korupcija ometaju konkurenciju, 67% je uvereno da je korupcija deo poslovne kulture u njihovoj zemlji a 56% da u njihovim zemljama dobro rade samo oni sa političkim vezama.

Biznis i korupcija

Istraživanje poslovnog sektora pokazalo je da 75% kompanija smatra da je u njihovoj zemlji korupcija raširena pri čemu to misli 99% firmi u Grčkoj, po 97% u Španiji i Italiji i po više od devet kompanija od deset u Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji.

Gledano po sektorima, da je korupcija raširena najčešće smatraju građevinske kompanije (79%) a najređe telekomunikacione i IT kompanije (62%).

Na korupciju kao problem u poslovanju požalilo se 43% evropskih kompanija. Taj problem je, prema rezultatima Eurobarometra, najizraženiji u Češkoj, gde na njega ukazuje 71% kompanija, a slede Portugalija (68%), Grčka i Slovačka (66%).

Gotovo polovina (47%) kompanija slaže se da u njihovoj zemlji može uspešno da se posluje samo sa političkim vezama a najraširenija koruptivna praksa je favorizovanje prijatelja i porodice u biznisu (to izdavaja 43% ispitanih kompanija). Slede poreske prevare i neplaćanje poreza na dodatu vrednost (42% anketiranih kompanija).

Takođe se 32% kompanija koje su učestvovale u istraživanju požalilo da ih je korupcija sprečila da dobiju ugovor na tenderu. I na taj problem najčešće ukazuju građevinske firme (35%). Gledano po zemljama, na to upozorava po najmanje polovina ispitanih kompanija u Bugarskoj, Slovačkoj, na Kipru, u Češkoj. 

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs