20. 02. 2014

Prioriteti u borbi protiv korupcije

Beograd, 20.2.2014. (Beta, RTV) - Aktivniji pristup policije i tužilaštva u ispitivanju korupcije, preispitivanje ovlašćenja Vladinog koordinatora za borbu protiv korupcije i donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača su prioriteti u borbi protiv korupcije, saopštili su danas iz organizacije Transparentnost Srbija (TS).

Transparentnost Srbija predstavila je 14 prioriteta za borbu protiv korupcije u narednom četvorogodišnjem periodu i pozvala stranke koje učestvuju u izbornoj kampanji da ih prihvate, kako bi ih buduća Vlada i Skupština uvrstila u svoj program delovanja.

"Jedan od prioriteta za koje se TS založila jeste i uređenje pitanja ovlašćenja Vladinog koordinatora za borbu protiv korupcije, ukoliko postoji namera da se taj koncept zadrži i ubuduće", navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije rekli su da ne treba da bude preklapanja nadležnosti između policijske Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i bezbednosnih službi.

"Umesto radnih grupa, koje trenutno ispituju 24 slučaja, treba obezbediti da se istragom bave stalni državni organi, imajući u vidu da suzbijanje korupcije nije ad hoc posao", kazali su iz Transparentnosti.

Kao mere koje treba da dovedu do većeg broja prijavljenih i ispitanih slučajeva korupcije, TS je predložila donošenje Zakona o zaštiti uzbunjivača i propisivanje u Krivičnom zakoniku obaveznog oslobađanja od krivične odgovornosti davaoca mita koji je na to bio prinuđen i koji slučaj prijavi, umesto fakultativnog oslobađanja od kazne.

Druga neophodna mera jeste aktivniji pristup policije i tužilaštva u ispitivanju korupcije, postojanje moguće korupcije treba ispitivati i pre dobijanja krivične prijave.

Treći set mera obuhvata dopunu krivičnog zakonodavstva radi efikasnijeg otkrivanja korupcije, korišćenje mehanizama Poreske uprave za unakrsnu proveru imovine i prihode, preciziranje ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u proveri tačnosti i potpunosti podataka o imovini i prihodima javnih funkcionera.

Među prioritetima su veća javnost procesa donošenja odluka i uređenje lobiranja, poštovanje i jačanje položaja nezavisnih državnih organa u borbi protiv korupcije, izmena medijskih propisa kako bi se prekinula praksa kupovine medijskog uticaja, jasni i sveobuhvatni planovi rada i izveštaji o radu i njihovo razmatranje.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs