24. 02. 2014

Protiv korupcije kontinuiranom akcijom, a ne blickrigom

Beograd, 24.2.2014. (Tanjug) -Borbu protiv korupcije nije moguće voditi blickrigom, već kontinuiranom akcijom, pri čemu nereformisano pravosuđe i nedostatak političke volje za rad nezavisnih državnih organa dovodi do sporog sankcionisanja kršenja antikorupcijskih propisa, rečeno je na današnjoj tribini Transparentnosti Srbije.


Vladimir Goati, ispred ove organizacije, rekao je da u srpskom pravosuđu postoji tri miliona nerešenih predmeta, dok je politički sistem u Srbiji nazvao "partito-despotijom".

"Stranke se svečano zaklinju da više neće postavljati partijske ljude i to je dobro, ali bi bolje bilo da se broj zaposlenih u državnoj administraciji smanji za 10-15 odsto", kazao je Goati.

U izveštaju Transparentnosti Srbija, koji je pročitao Nemanja Nenadić, navodi se da je u ne malom broju slučajeva došlo do obustave prekršajnih postupaka, koje su pokrenuli nezavisni organi, zbog zastarelosti.

"Do sada nisu zabeleženi slučajevi proaktivnog delovanja tužilaštava na osnovu nalaza nezavisnih tela - primeri da je tužilaštvo pokrenulo prekršajne ili krivične postupke zbog nepravilnosti koje su uočene u izveštajima nezavisnih tela", rekao je Nenadić.

Agencija za borbu protiv korupcije, Državna revizorska institucija i Poverenik za informacije od javnog značaja podneli su od 2011. godine 993 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv javnih funkcionera, od čega je rešeno samo 177.

Analizom je uočeno izuzetno dugo postupanje u predmetima kada su se zahtevi odnosili na ministre i druge javne funkcionere (Rasim Ljajić 30 meseci bez presude, Saša Dragin predmet rešen posle 27 meseci, Božidar Đelić oslobođen posle 22 meseca, Dragan Marković Palma predmet 18 meseci nije rešen).

U izveštaju s navodi da je bilo apsurdnih situacija da prijava zastari jer je okrivljeni, inače narodni poslanik, bio nedostupan sudu ili jer predsednik opštine nije podigao iz pošte poziv za suđenje.

Nenadić je kao glavne preporuke za popravljanje situacije istakao specijalizaciju sudija za rešavanje u predmetima koji se pokreću na osnovu kršenja antikorupcijskih zakona, unapređenje saradnje između nezavisnih državnih organa i sudova i produžetak rokova za nastupanje zakonske zastarelosti.

On je, takođe, predložio i uvođenje prakse da nezavisni državni organi redovno prate postupanje sudova po podnetim zahtevima i o tome obaveštavaju javnost.

Prema njegovim rečima, potrebno je razmotriti i promenu propisa, radi efikasnijeg pozivanja okrivljenih, naročito kada su u pitanju javni funkcioneri.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs