18. 03. 2014

Institucije i dalje nedovoljno funkcionalne

18.3.2014. (EurActiv.rs) - Sudstvo u Srbiji i dalje nije nezavisno, glasno najavljivana borba protiv korupcije još nije dala rezultate u vidu pravosnažnih presuda, a nisu postignuti ni depolitizacija i profesionalizacija javne uprave, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković u godišnjem izveštaju koji je dostavio Skupštini Srbije. Zaštitnik je u izveštaju naveo i da glasno najavljivana intenzivna borba protiv korupcije još nije dala rezultate u vidu pravosnažnih sudskih presuda.

"Snažan politički impuls koji je dat sa političkog nivoa nije do kraja otvorio vrata za nadležne državne organe koji bi borbi protiv korupcije, pored pečata ličnosti koji je dobila, dali i karakter institucionalnosti, sveobuhvatnosti, masovnosti i dugoročnosti", piše u izveštaju Zaštitnika građana za 2013. godinu.

Janković je naveo da se opravdano očekivalo i bilo je najavljeno da Srbija u 2013. dobije zakon o zaštiti uzbunjivača, takozvanih "duvača u pištaljku", odnosno građana koji, postupajući u dobroj veri, ukažu na ozbiljno ugrožavanje javnog interesa, pa i korupciju.

"Iako je zaštita uzbunjivača prvenstveno u javnom interesu, zakon o njihovoj zaštiti nije donet", naveo je Janković.

Janković je kao pozitivno ocenio usvajanje strategije i akcionog plana za borbu protiv korupcije za period od 2013. do 2018. godine.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs