09. 04. 2014

Publikacija: Korupcija u policiji u Srbiji: slučajevi

Publikacija Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) ima za cilj da na konkretnim primerima što jasnije prikaže i objasni zašto se korupcija javlja i kako se odvija u policiji u Srbiji kao i da podstakne građane da se aktivnije uključe u prevenciju i borbu protiv korupcije u policiji.

Fenomenu korupcije najčešće se pristupa senzacionalistički i površno ili pak teorijski i akademski, što nije prijemčivo široj javnosti. Studije slučajeva analiziraju kompleksne fenomene u jednom konkretnom slučaju, koji detaljno pretresaju i prikazuju jednostavnim rečnikom, te su zato pogodne za predstavljanje složenih sadržaja široj javnosti. Ukoliko građani bolje razumeju problem, kao i to na koji način ih on, bilo neposredno bilo posredno, pogađa, veća je verovatnoća da će se i oni uključiti u njegovo rešavanje. 

Knjiga sadrži sedam studija slučajeva o korupciji u policiji u Srbiji. Studije slučajeva su rezultat istraživačkog rada partnerskih organizacija, koje čine grupu organizacija civilnog društva posvećenu borbi protiv korupcije u policiji, pod nazivom A-COP (Anti-Corruption in Police). Njihovoj izradi prethodile su intenzivne obuke članica A-COP grupe o tome šta je korupcija u policiji, koji su njeni uzroci i oblici, koje su njene specifičnosti Srbiji, te kako istraživati ovaj složeni fenomen. Pored toga, kapaciteti članova A-COP grupe unapređeni su i kada je reč o načinu komuniciranja i predstavljanja nalaza studija slučaja, kao i o zastupanju rešenja za bolju borbu protiv korupcije u policiji. Izradom studija slučaja lokalne organizacije civilnog društva pokazuju da su kredibilni akter u bavljenju ovim fenomenom, te da u prevenciji i borbi protiv korupcije u policiji mogu biti partner ne samo drugim organizacijama civilnog društva i medijima već, što je još važnije, i nacionalnim i lokalnim državnim organima, poput (lokalne) policije i lokalne samouprave.

Publikaciju možete preuzeti na sajtu BCBPa ovde.  

Publikacija je objavljena u okviru projekta „A-COP: Civilno društvo protiv korupcije u policiji" koji podržava Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije. Istinitost tvrdnji iznetih u studijama slučajeva o korupciji u policiji isključiva je odgovornost autora.  

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs