09. 04. 2014

Izveštaj: Procena korupcije u policiji u Srbiji

Izveštaj Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) „Procena korupcije u policiji u Srbiji", objavljen marta 2014, treba da doprinese tome da javnost jasnije razume pojavu korupcije u policiji, te važnost transparentne borbe protiv korupcije, depolitizacije policije i uspostavljanja delotvornog sistema unutrašnje kontrole u policiji. Izveštaj je deo projekta „A-COP: Civilno društvo protiv korupcije u policiji".

Rezultati istraživanja javnog mnjenja o stavovima građana i policajaca o korupciji, te procene rada policije, statistički pokazatelji o pokrenutim krivičnim prijavama protiv policajaca i različite afere povodom rada MUP-a tokom 2013. godine ukazuju na to da je korupcija u policiji veoma prisutna i da je time narušen integritet policije i njenih službenika. Pored toga, u Srbiji ne funkcioniše valjano skladan sistem unutrašnje kontrole policije, koji bi trebalo da, zajedno sa institucijama spoljašnjeg nadzora i kontrole, osigura da policija ne deluje izvan pravila, te da istovremeno povećava odgovornost policijskog službenika. Upitna je i realizacija strateških dokumenata za smanjenje korupcije u policiji. Sve rečeno, zajedno, ne doprinosi ispunjenju očekivanja većine građana da bi policija trebalo da ima ulogu predvodnika borbe protiv korupcije u Srbiji. 

Sve navedene činjenice nameću potrebu da bude izrađena nezavisna i objektiva procena pojave korupcije u policiji u Srbiji. Zbog toga ovaj izveštaj pre svega treba da doprinese tome da javnost jasnije razume pojavu korupcije u policiji. Organizacije civilnog društva će pak na osnovu izveštaja moći da kreiraju svoje pozicije za zagovaranje odgovarajućih načina smanjenja korupcije u policijskoj službi.

U izveštaju je najpre ukratko objašnjen fenomen korupcije u policiji i integritet policije. U drugom delu uporedno su prikazani stavovi građana, članova policijskih sindikata i policajaca o različitim dimenzijama korupcije u policiji. U nastavku izveštaj prikazuje glavne oblike korupcije u policiji u Srbiji i analizu rada SUKP-a na njenom smanjenju. Na kraju izveštaja data je detaljna analiza sadržaja i sprovođenja tri dokumenta, koja su važna za smanjenje korupcije u policiji: Strategija razvoja MUP-a 2011-2016, Nacionalna strategija za borbu protiv korupcije i Plan integriteta MUP-a.

Izveštaj je sačinjen realizacijom istraživanja javnog mnjenja, pet fokus grupa, intervjua sa članovima policijskih sindikata i policijskim službenicima, analize sadržaja zakona, strateških dokumenata i medijskih članaka.

Izveštaj „Procena korupcije u policiji u Srbiji" možete preuzeti na sajtu BCBPa ovde

Objavljivanje izveštaja omogućeno je kroz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije u okviru projekta „A-COP: Civilno društvo protiv korupcije u policiji". 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs