28. 02. 2014

SAD: Korupcija problem CG i BiH

Vašington/Podgorica/Sarajevo, 28.2.2014. (Tanjug) - Stejt department, u izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu, naveo da je najveći problem Crne Gore i Bosne i Hercegovine korupcija.

Kako prenose današnji podgorički mediji, u izveštaju se navodi da iako zakon predviđa kazne za korupciju zvaničnika na najvišem nivou, u praksi vlast nije efektivno primenila propise, pa ova pojava ostaje ozbiljan problem.

"Postoje dokazi da su državni zvaničnici bili korumpirani i da nisu kažnjeni", piše u izveštaju.

Stejt department konstatuje da su kazne za procesuirane niže službenike za korupciju veoma visoke, dok su napori da se istraže, gone i osude visoki zvaničnici za korupciju uglavnom nedelotvorni.

Ukazuje se da su nezavisni mediji i novinari u Crnoj Gori suočeni sa fizičkim napadima, pretnjama, kao i političkim i ekonomskim pritiscima.

Dodaje se da mnogi veruju da Agencija za nacionalnu bezbednost često prekorači mandat i prati političke ciljeve Demokratske partije socijalista.

Mnogi pojedinci, organizacije i strane misije deluju pod pretpostavkom da bi mogli biti pod prismotrom", kaže se u izveštaju Stejt departmenta.

SAD: Korupcija među najvećim problemima u Bosni

Korupcija u vlasti i nefunkcionalnost spadaju među najveće probleme i u Bosni i Hercegovini, navodi se u izveštaju Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u 2013. godini koju je na nivou regiona obeležila još i drustvena diskriminacija, nasilje, problemi pravosuđa, medija.

U dokumentu se ističe da građani u BiH otežano ostvaruju osnovna prava, poput dobijanja putnih dokumenata, kao i da su politički lideri pojačali duboko ukorenjene etničke podele.

"Manipulisali su njima, što je oslabilo demokratiju i upravljanje, učvrstilo raširenu diskriminaciju u većini aspekata svakodnevnog života, potkopalo vladavinu prava, poremetilo javni diskurs u medijima i omelo povratak raseljenih", navodi Stejt department.

U izveštaju se ocjenjuje da "uznemiravanje i zastrašivanje novinara i građanskog društva ograničava pristup javnosti tačnim informacijama i pozivanje političkih lidera na odgovornost", prenose lokalni mediji.

Među ostalim problemima ukazano je i na stradanje od mina, grub odnos policije prema osumnjičenima tokom ispitivanja, loše stanje u zatvorima i pritvorskim centrima, nevraćanje imovine verskim zajednicama, diskriminaciju i nasilje nad ženama i pripadnicima seksualnih i verskih manjina, diskriminaciju osoba sa invaliditetom, trgovinu ljudima i ograničenje prava na zapošljavanje.

Stejt department navodi da su posebne jedinice u oba entiteta i Brčko distriktu istražile navode o prekoračenju policijskih ovlašćenja, izrekle administrativne kazne i prijavile ove slučajeve tužiocima. Rad ovih jedinica ocenjen je kao "generalno efikasan".

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs