20. 06. 2014

Ušteda na javnim nabavkama 300 miliona evra

Beograd, 20.6.2014. (Tanjug) - Na novom Zakonu o javnim nabavkama ostvarene su uštede od 300 miliona evra, rečeno je danas na konferenciji posvećenoj usvajanju nove strategije razvoja javnih nabavki i istaknuto da će javne nabavke biti pod posebnom lupom u okviru pregovora sa EU.


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da su uštede od 300 miliona evra ostvarene zahvaljujući efikasnijem sistemu i boljoj kontroli sistema javnih nabavki, ali i zbog njihovog manjeg obima.

Ona je, na skupu posvećenom prezentaciji radne verzije strategije javnih nabavki, navela da je veoma važno da se što pre donese strategija i uputi Briselu, da bi se smanjilo vreme koje će nam biti potrebno da se u potpunosti uskladimo sa Evropskom unijom kada je u pitanju oblast javnih nabavki.

Joksimović je dodala da su javne nabavke obuhvaćene poglavljem pet, ali da su povezane i sa poglavljima 23 i 24 koja se odnose na borbu protiv korupcije i pravosuđe, kao i sa poglavljem 32 koje se odnosi na kontrolu javnih finansija.

"Vlada može i hoće da pokaže da smo spremni da otvorimo poglavlje 32. To je jako važno s obzirom da je jasna poruka Evropske komisije da ekonomski bogalji nisu oni koji mogu da postanu funkcionalni deo EU", istakla je ona.

Joksimović je zaključila da će Vlada podržati sve što ubrzava proces pregovora i evropskih integracija, te da su strategije i akcioni plan jako značajan i dobar signal na putu ka EU.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da je impresioniran napretkom koji je Srbija ostvarila u oblasti javnih nabavki usvajanjem novog zakona, ali i dodao da je za potpuno harmonizovanje sa propisima EU iz ove oblasti neophodno usvajanje akcionog plana i strategije razvoja javnih nabavki.

On je precizirao da je do sada usvojeno 13 podzakonskih akata iz oblasti javnih nabavki, kao i da predstoji uvajanje još sedam.

"Preostaje usvajanje nove strategije i akcionog plana kao ključnih dokumenata koji će definisati viziju daljeg razvoja u oblasti javnih nabavki", naveo je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je da jedna institucija koordinira celim procesom nabavki, za šta je predložio Upravu za javne nabavke.

On je istakao da će poglavlje pet i javne nabavke biti pod posebnom lupom Evropske komisije i ubuduće, jer je ova oblast jedna od osnova jedinstvenog tržišta Evropske unije.

"Ključna načela na kojima treba da počivaju javne nabavke su transparentnost, jednak tretman svih igrača, slobodna konkurencija i zabrana diskriminacije", rekao je Devenport.

On je dodao da je EU podržala usvajanje novog zakona, jer je on bitan u borbi protiv korupcije i doveo je do smanjenja zloupotreba hitnih postupaka u javnim nabavkama, ali kako je podvukao, da bi se ostvarili ambiciozni ciljevi iz zakona, potrebno je da nova pravila budu potpuno primenjena u praksi.

Kao jedan od argumenata zašto je potrebno transparentno trošenje ovog novca, Devenport je naveo da je prošle godine sedam odsto BDP-a potrošeno na procedure javnih nabavki.

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je izjavio da su osnovni ciljevi najavljene strategije o javnim nabavkama odrediti izuzetke od primene zakona, regulisati oblast osetljivih nabavki, koncesija, veći rad na profesionalizaciji službenika, razvoj e-nabavki, kao i donošenje seta antikoruptivnih mera.

Prema njegovim rečima, strategija predviđa povećanje povećanje transparentnosti postupka nabavki, ali i unapređenje sankcionisanja onih koji krše propise.

On je rekao da će ova strategija biti realizovana u naredne četiri godine, a prvi akcioni plan će imati važenje do kraja 2015. a nakon toga će za svaku godinu biti usvajan novi akcioni plan.

"Javne nabavke će biti jedan od važnih činilaca za smanjenje prezaduženosti zemlje i budžetskog deficita. Usvajanje realne i sprovodive strategije važna je pretpostavka za efikasnije odvijanje pregovaračkog procesa sa EU", rekao je Jovanović.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs