23. 06. 2014

ANTIKORUPCIJSKE MERE U ZDRAVSTVU - IMPLEMENTACIJA I IZAZOVI

23.6.2014. (Srbija u pokretu) - Udruženja građana "Srbija u pokretu" u partnerstvu sa Komorom zdravstvenih ustanova Srbije i uz podršku USAID Projekta za reformu pravosuđa i odgovornu vlast organizovala je danas u beogradskom Medija centru Okrugli sto na temu "Antikorupcijske mere u zdravstvu - Implementacija i izazovi" na kome su predstavljeni rezultati zajedničkog projekta "Promocije nulte tolerancije na korupciju u zdravstvenom sistemu Srbije".


Glavni cilj pilot projekta bio je angažovanje pet bolnica u sprovođenju tri antikorupcijske mere kako bi se redukovala praksa neformalnog plaćanja lekara i smanjila percepcija o korupciji u zdravstvu.

Bolnice koje su učestvovale u projektu su: Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Zdravstveni Centar Studenica - Kraljevo, Opšta bolnica u Vršcu, Specijalna bolnica "Merkur" u Vrnjačkoj Banji i Kliničko bolnički Centar Zemun.

Na okruglom stolu su učestvovali pored partnera Srbije u pokretu, Komore Zdravstvenih ustanova Srbije i USAID-JRGA i predstavnici sledećih institucija i organizacija: Ministarstvo pravde Republike Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije, Ombudsman, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, Savez udruženja pacijenata Srbije, Pravni skener.

Na početku su se obratili Đorđe Nikolić, USAID Projekat za reformu pravosuđa i odgovornu vlast - JRGA, dr Predrag Stojičić, isped Srbije u pokretu, prof dr Georgios Konstantinidis, Komora zdravstvenih ustanova Srbije i dr Nada Čemerlić Ađić, Insitut za kardiovaskularna oboljenja Sremska Kamenica kao zdravstvena ustanova koja je postigla najbolje rezultate tokom trajanja projekta.

Dr Predrag Stojičić, predsednik udruženja građana Srbija u pokretu i tim lider inicijative Glasno za zdravstvo predstavio je rezultate ispitanih pacijenata u ovim zdravstvenim ustanovama pre i nakon sprovedenog projekta, odnosno primene/intervencije 3 antikorupcijske mere (postavljanje postera, obuka lekara i učešće predstavnika pacijenata u Upravnim odborima pet bolnica koje su učestvovale u projektu):

  • Na pitanje koliko smatraju da je rasprostranjena korupcija u zdravstvu, na skali od 1 do 5, ispitanici su pre sprovođenja intervencije u ovim ustanovama odgovorili sa prosečnom ocenom 3,25 a nakon su ocenili sa 2,8.

  • Kada je u pitanju direktna izloženost korupciji, ona nije bitno smanjena - sa 13% pre intervencije na 12% posle, što je u skladu sa postojećim viktimološkim istraživanjima korupcije u zdravstvu.

  • Traženje poklona - pokazalo je ogroman pomak: Otvoreno traženje poklona smanjeno je sa 14% na 0; Implicitno traženje poklona sa 25% na 16%; Traženje poklona preko treće osobe je pokazalo trend povećanja nakon sprovedene intervencije sa 20% na 28% i da niko ne traži poklon je povećano sa 41% na 61% nakon intervencije.

  • Informisanost pacijenata o mehanizmima za borbu protiv korupcije pre intervencije bila je 11%, a nakon intervencije 38%, što smatramo da je značajno povećanje, ocenio je dr Stojčić.
Tokom trajanja projekta prvi put je zvanično akreditovan kurs o mehanizmima borbe protiv korupcije za zdravstvene radnike. Kurs je završilo 452 lekara iz ovih pet zdravstvenih ustanova, što je 2% lekara sa teritorije Srbije. Planirano je da se u narednom periodu sprovođenje kursa proširi i na ostale zdravstvene ustanove u Srbiji. (91,6% lekara koji su završili kurs, rekli su da su očekivanja ispunjena, a 76,8% se izjasnilo da bi preporučilo kurs svojim kolegama).

 

Takođe, sprovedene su antikorupcijske radionice za građane u pet gradova, Nišu, Vranju, Beogradu, Užicu i Novom Sadu. Radionice je pohađalo 852 građana. Oni su edukovani kako da prepoznaju korupciju, koji su mehanizmi na raspolaganju za prijavu i borbu protiv korupcije. Neki od građana, koji su pohađali radionicu, nastavili su aktivnosti protiv korupcije u zdravstvu u okviru odbora "Glasno za zdravstvo", u Nišu, Vranju i Beogradu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs