27. 06. 2014

Ministar Lončar obećava: Novinari u tenderskim komisijama

27.6.2014. (BKTVNEWS; autor: Predrag Prokopijević) - Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar apeluje na pacijente da prijave svakog lekara koji se drzne da pomeri operaciju, zakaže, pa otkaže. U svim budućim tenderima, koje Ministarstvo zdravlja bude raspisivalo, kao jedan od članova biće novinar.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar apeluje na pacijente da prijave svakog lekara koji se drzne da pomeri operaciju, zakaže, pa otkaže... „To je ucena i to nećemo tolerisati. Prema korupciji mora da postoji nulta tolerancija, a u svim budućim tenderima, koje Ministarstvo zdravlja bude raspisivalo, kao jednog od članova pozivaćemo i novinare", kaže Lončar u intervjuu za „Politiku".

Važno je naglasiti da za loše stanje u zdravstvu nije kriv aktuelni ministar zdravlja, nego njegovi prethodnici. Počev od 2002. godine Evropska unija je donirala 140 miliona evra za reformu zdravstvenog sistema Srbije i njeni zvaničnici često naglašavaju kako „nijedna država u tranziciji nije dobila toliko sredstava, a da su rezultati toliko poražavajući".

Prema indeksu European Helth Consumer Index (EHCI), kojim se meri kvalitet zdravstvene zaštite na osnovu 50 indikatora u 35 evropskih zemalja, Srbija je na poslednjem mestu. Izveštaj je priredila ekspertska organizacija sa sedištem u Švedskoj za potrebe Evropskog parlamenta.

Koordinator NVO „Doktori protiv Korupcije" dr Draško Karađinović kaže za „Danas": „Prvi smo po mortalitetu, smrtnosti od malignih i kardiovaskularnih bolesti, a vodeći smo po korupciji. I to je sasvim dovoljno da budemo poslednji u Evropi, iako EHCI koristi 50 indikatora u ocenjivanju nivoa zdravstvene zaštite.

Stanje je posebno katastrofalno u lečenju malignih oboljenja: svake godine od raka oboli 37 hiljada ljudi, a 22 hiljade umre. U razvijenim zemljama dve trećine obolelih preživi, dok kod nas dve trećine umre". Karađinović napominje da je sve navedene zaključke izveo na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Iako se očekuje od zdravstvenih radnika da budu apsolutno moralni, da poštuju Hipokratovu zakletvu treba konstatovati da su i oni samo ljudi. Činjenica je da ih ima svih psiholoških profila, a neki lekari su se vanredno dobro adaptirali na stanje opšteg javašluka koje vlada u društvu. Jedno od istraživanja nevladine organizacije „Transparentnost Srbija" govori da je do sada bio slučaj da tužilaštva podižu optužnice tek na osnovu svake pete prijave za korupciju u svim sektorima, dok se skoro 80 odsto prijava odbaci.

Više od trećine prvostepenih presuda za ishod je imalo uslovnu kaznu, četvrtina presuda je završena zatvorskom kaznom, dok je svaki peti slučaj na sudu završen povoljno po optuženog. To je jedan od razloga zbog čega se pacijenti pre odluče da podmite lekara, nego što su spremni da se pravnim sredstvima bore protiv korupcije u zdravstvu.

Za svaku pohvalu je stav ministra zdravlja da više neće trpeti korupciju u svom sektoru. Na toga, uostalom, obavezuju i strukturalne reforme koje je premijer Aleksandar Vučić najavio da će biti sprovedene u periodu od 2014. do 2017. godine. Vučić je, naime, u svom premijerskom ekspozeu konstatovao da zdravstvo košta slično kao u državama regiona, ali da je usluga loša, zbog čega ga je neophodno unaprediti i modernizovati. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs