07. 08. 2014

Koordinaciono telo protiv korupcije

7.8.2014. (Tanjug, B92) - Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici odluku o osnivanju Koordinacionog tela za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije do 2018.

Na čelu tog tela će biti premijer Aleksandar Vučić.

Članovi tog tela su i ministar pravde Nikola Selaković i ministar finansija Dušan Vujović i predstavnik Saveta za boru protiv korupcije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Visokom savetu sudstva i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Državnom veću tužilaca.

Predloženim izmenama će biti unapređena odgovornost i transparentnost u radu, poboljšan izborni proces i ostvarene značajne uštede.

TS: Odluka daje na značaju sprovođenju Strategije o korupciji

Transparentnost Srbija ocenila je danas da odluka o formiranju Koordinacionog tela za sprovodjenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, na čijem će čelu biti premijer Aleksandar Vučić, daje veći značaj sprovodjenju Strategije, ali da se formalno odstupa od dokumenta koji je usvojila skupština.

Kako se navodi u saopštenju, za sprovođenje strategije koju je usvojila skupština zaduženi su organi iz raznih grana vlasti, a nadzor nad sprovođenjem vrši Agencija za borbu protiv korupcije, dok je predviđeno da koordinaciju unutar vlade vrši Ministarstvo pravde.

"Izdizanjem koordinacije na rang premijera i ministara daje se veći značaj sprovođenju ovog dokumenta, što je dobro zbog mogućih nesuglasica i nepoštovanja rokova od strane pojedinih ministarstava. Formalno se na ovaj način odstupa od strategije koju je usvojila skupština, ali, uz ograničenje da se koordinacija odnosi isključivo na Vladu, odnosno izvršnu vlast, nije suštinski sporno da li koordinaciju obavlja ministar pravde Nikola Selaković ili premijer Vučić", navodi se u saopštenju.

Transparentnost navodi da je odluka o formiranju tela dobar potez ako treba da pospeši postupanje izvršne vlasti po obavezama iz strategije, ali da je loše što nije naglašeno da je reč o koordinaciji samo unutar izvršne vlasti.

"Ovako se može stvoriti utisak u javnosti da bi ovo vladino telo koordiniralo i organe koji izvršnoj vlasti po ustavu nisu podređeni, a imaju obaveze iz strategije - pravosuđe, nezavisni državni organi, narodna skupština", navodi se u saopštenju.

Organizacija navodi da koordinacija ne bi smela da se pretvori u paralelni mehanizam nadzora.

"Da li ona to jeste ili nije, zavisi od ovlašćenja i stvarnog postupanja, a s obzirom da odluka Vlade još nije objavljena, pa se ne vidi na šta se sve odnosi i na koji način će telo raditi, nije moguće proceniti šta će tačno koordinacija predstavljati", navodi se u saopštenju.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs