09. 09. 2014

Selaković: Borba protiv korupcije podignuta na najviši nivo

Beograd, 9.9.2014. (Tanjug) - Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da nije zadovoljan rezultatima primene Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, koji je stupio na snagu pre godinu dana.


On je naglasio da je Vlada Srbije pokazala čvrstu političku volju da se izbori sa tim problemom tako što je osnovala Koordinaciono telo za borbu protiv korupcije i tu borbu podigla na najviši nivo, jer se na čelu tog tela nalazi premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Time demonstriramo jaku političku volju da se taj problem reši", istakao je Selaković, otvarajući danas prvi sastanak Koordinacionog tela za primenu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije u Republici Srbiji za period od 2013. do 2018. godine.

Ministar Selaković je naglasio da je sprovođenje Akcionog plana za sprovođenje borbe protiv korupcije važan deo poglavlja 23, u okviru pregovora o pristupanju EU, uslov da bi Srbija ravnopravno stala rame uz rame sa drugim članicama Unije i upozorio da će zvanični Brisel insistirati na ispunjenju Akcionog plana "do poslednje tačke".

Selaković je izrazio uverenje da će kroz koordinaciju rada svih ministarstava i nadležnih tela u primeni Akcionog plana biti ostvareni svi planirani ciljevi u borbi protiv korupcije.

"Donošenejm strategija, akcionih planova, izradom Akcionog plana za poglavlje 23, mi još svedočimo našu političku opredeljenost da postanemo zemlja koja će po svom nivou vladavine prava, po uređenosti institucija, moći da stane rame uz rame sa zemljama EU, koje će, uveren sam, to prepoznati i primiti nas u svoj savez, u svoju porodicu nacija i naroda", rekao je sprski ministar pravde.

Podsećajući da je tačno pre godinu dana stupio je na snagu Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, Selakoviće je istakao da nije zadovolajn postignutim rezultatima, mada jeste jednim delom.

Prema njegovim rečima, moraju biti ispunjene sve planirane mere u borbi protiv korupcije i rezultati moraju biti vidljivi, pogotovo što Srbija ima puno antikoprupcijskih tela i u okviru ministarstva i u pravosudnim organima.

"Kada imamo toliko institucija, gde su rezultati?", zapitao je Selaković, naglašavajući da institucije sistema postoje da bi štitile prava građana i da bi im obezbedile viši stepen zaštite od korupcije.

Podsećajući da je zbog nezadovoljavajućih rezultata ispunjavanja Akcionog plana, vlada 8. avgusta donela odluku o formiranju Koordinacionog tela za borbu protiv korupciie na čijem je čelu premijer Vučić, Selaković je naglasio da je odluka vlade jasna - bitno je razgovarati o kokretnim zadacima, kako pokrenuti borbu protiv korupcije.

Ministar pravde je ukazao da je potrebno uraditi reviziju zakonskih propisa koji se odnose na krivična dela pritiv privrede i taj posao mora biti gotov do kraja godine, kao i krivičnih dela u finansijskom poslovanju.

Prema njegovim rečima, prvi veliki zadatak biće obuka sudija u zaštiti uzbunjivača, kao i u fiansijskim istragama, a u oblasti zdravstvenog zakonodavstva treba izbaciti koruptivne elemente propisa.

Ministarstvo finansija mora da uradi jedinstveni poreski broj i perdloži zakonska rešenja kojim moraju da se zaštite revizori, naveo je Selaković.

Koordinaciono telo osnovano je 7. avgusta 2014. godine odlukom Vlade Srbije, a članovi tela su predsednik Vlade, ministri nadležni za poslove pravosuđa i finansija, kao i predstavnik Saveta za borbu protiv korupcije.

Radom Koordinacionog tela rukovodi predsednik Vlade, a zamenjuje ga ministar nadležan za poslove pravosuđa.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs