02. 02. 2015

TS: Vlada nije dostavila izveštaj o ispunjavanju obaveza

2.2.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Transparentnost Srbija ocenila je danas da je Vlada Srbije propustila još jednu priliku da u praksi pokaže da se zalaže za sistemsku borbu protiv korupcije i da podržava rad nezavisnih tela, jer parlamentu nije dostavila izveštaj o tome šta je uradila na ispunjavanju preporuka tih tela.


Ističući da je u junu 2014. godine pohvalila rad parlamenta i resornih odbora zbog napretka u odnosu prema godišnjim izveštajima nezavisnih tela - Agencije za borbu protiv korupcije, Ombudsmana i Poverenika za informacije od javnog znacaja - Transparentnost Srbija saopštava da su tada u Skupštini usvojeni zaključci kojima su propisani konkretni zahtevi Vladi Srbije.

Među tim zahtevima je, kako se navodi, da se obezbedi prinudno izvršavanje rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja i da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti funkcionera koji ne izvrše obaveze.

Vlada je, kako se dodaje, prema tim zaključcima trebalo da predloži dopune Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije radi otklanjanja problema na koje je Agencija ukazala, da razmatra i uvažava preporuke, inicijative i mišljenja Zaštitnika građana, naročito u kontekstu reforme javne uprave.

Tada je zatraženo da Vlada Srbije do 6. decembra 2014. izvesti o ispunjenju svih ovih mera.

Transparentnost Srbija je od Vlade i Skupštine tražila podatke da li su ovi izveštaji podneti navodeći da od Vlade nije dobila čak ni odgovor na zahtev, dok je od parlamenta dobila informaciju da Vlada u sva tri slučaja - po pitanju zaključaka po izveštaju Poverenika, Ombudsmana i Agencije, nije parlamentu dostavila izveštaj.

Pored detaljnog izveštaja o tome šta je Skupština radila u oblastima iz nadležnosti nezavisnih tela, Transparenrnost Srbija navodi da je od parlamenta dobila i obaveštenje da ce "Narodna skupština u narednom periodu zatražiti od Vlade da postupi u skladu sa zaključkom i dostavi izveštaj".

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs