16. 03. 2015

Rumunski ministar podneo ostavku zbog sumnji na korupciju

16.3.2015. (AFP, Rojters, EurActiv.rs) - Rumunski ministar finansija Darijus Valkov podneo je ostavku pošto je protiv njega pokrenuta istraga zbog sumnje da je primao mito u vreme gok je bio gradonačelnik grada Slatina. Valkov je najviši rumunski zvaničnik koji je podneo ostavku zbog tvrdnji da je umešan u korupciju. Rumunija godinama pokušava da se izbori sa korupcijom, a u poslednje vreme iz Brisela stižu pohvale rumunskom pravosuđu zbog napora koje čini na tom planu.

Rumunsko tužilaštvo je 6. marta pokrenulo krivičnu istragu protiv Valkova zbog zloupotrebe položaja. On je osumnjičen da je kao gradonačelnik Slatine favorizovao privatnu kompaniju na javnim tenderima, a zazuvrat dobio oko 2 miliona evra. Prema navodima tužilaštva, to podmićivanje se događalo u periodu od 2010. do 2013. godine.

Valkov je odbacio sve optužbe, ali je 15. marta predao pismenu ostavku, nekoliko sati pošto je predsednik Rumunije Klaus Joanis pozvao premijera Viktora Pontu da ga smeni zbog sve većih kritika u javnosti na račun vlade.

Ponta je u prvom trenutku stao iza Valkova, ali je zatim prihvatio njegovu ostavku. Ponta je od odlazaćeg ministra zatražio da još predstavi novi fiskalni poreski zakon sledeće nedelje, a zatim će imenovati njegovog naslednika. Prema predlogu fiskalnog zakona, Rumunija bi trebala da u fazama do 2020. smanjuje poreze kako bi stimulisala rast. Međunarodni monetarni fond je međutim zabrinut jer bi to moglo da stvori problem deficita.

Rumunski predsednik je pozvao Pontu da smeni Valkova ocenivši da bi njegov ostanak u vladi "ugrozio njen kredibilitet".

"Pošto Tužilaštvo za korupciju otvorilo istragu protiv ministra finansija Dariusa Valkova, očekujem da on podnese ostavku jer bi njegovo prisustvo moglo da ugrozi kredibilitet vlade", rekao je Joanis.

Opozicija desnog centra je, takođe, tražila ostakvu ministra finansija istakavši da je važno da finansijama upravlja osoba za koju ne postoji ni trunka sumnje da je umešana u kroupciju.

Valkov je u dva mandata bio gradonačlenik Slatine a zatim je izabran za člana Senata, gornjeg domuarumunskog parlamenta. Imenovan je za ministra finansija u decembru prošle godine prilikom rekonstrukcije vlade. Pre toga je bio ministar za budžet, a u okviru rekonstrukcije je taj resor pripojen ministarstvu finansija.

Istraga protiv Valkova zadala je novi udarac Ponti nakon poraza na predsedničkim izborima u novembru 2014. Istrage se vode i protiv Pontinog tasta i pašenoga.

Rumunsko pravosuđe u protkle dve godine odlučnije pristupilo brobi protiv korupcije, odnosno preduzimanju istraga, suđenja i donošenju presuda, što je naišlo na pohvale u Briselu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs