22. 04. 2015

Pozitivne ocene Strategiji za borbu protiv korupcije

22.4.2015. (Tanjug) - BEOGRAD - Šef Misije EU u Srbiji i ambasador SAD Majkl Devenport i Majkl Kirbi pozitivno su danas ocenili Nacrt strategije istrage finansijskog kriminala u Srbiji naznačivši da je korupcija veliki problem u svim delovima sveta i da se uspeh može postići samo kroz međunarodnu saradnju.


Devenport je, na završnoj raspravi o Strategiji istrage finansijskog kriminala u Palati Srbije, rekao da ona predstavlja odličan početak sprovođenja preporuka Evropske komisije za poglavlja 23 i 23, koja se tiču vladavine prava, policije i pravne države.

Izuzetno je važno kako će se strategija sprovoditi, rekao je Devenport i istakao da drzavni organi moraju raditi zajedno kako bi se ispunila očekivanja građana i takav oblik kriminala sprečio.

"Delotvorna borba protiv ovakih vidova kriminala može da se ostvari samo uz delotvornu međunarodnu saradnju", dodao je Devenport.

I ambasador SAD Majkl Kirbi čestitao je vladi na Nacrtu strategije za finansijske istrage, koji predviđa stvaranje udarnih grupa u kojima će policajci i drugi stručnjaci sarađivati na iskorenjivanju krivičnih dela.

On je naglasio da je korupcija naročito veliki problem širom sveta, ali i u SAD, a kao primer borbe protiv nje naveo "Nesalomive" i junaka Eliota Nesa, koga igra Šon Koneri.

"Jedan mali čovek koji je omogućio da Al Kapone završi u zatvoru bio je računovođa, on je shvatio šta rade sa novcem i da taj novac ide na korupciju ljudi u najvišim ešalonima društva u Čikagu", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, borba protiv tih krivičnih dela je važna da bi građani verovali u vladavinu prava.

"Uspeh Strategije u potpunosti će zavisiti od njenog sprovođenja", kaže Kirbi.

Da korupcija i ekonomski kriminal podrivaju vladavinu prava smatra i šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartrajt, koji je istakao da će ta organizacija i ubuduće pomagati Srbiju u borbi protiv kriminala i korupcije, prevenciji i kontroli privrednog kriminala, kao i u oduzimanju imovine sticane krivičnim delima.

Javnoj raspravi u organizaciji Ministarstva pravde prisustvovali su i tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, predstavnici sudske vlasti i javnog tužilaštva, MUP-a, kao i nevladinih organizacija, kao i republički tužilac Zagorka Dolovac koja je istakla da izrada Nacrta strategije predstavlja značajan korak u borbi protiv finansijskog kriminala.

"Svesni smo da korupcija i privredni kriminal neposredno štete našim građanima i ometaju dalji privredni i društveni razvoj. Ova oblast takođe je jedan od prioriteta Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, kao i značajan deo procesa Evropskim integracija", rekla je Dolovac.

Ona je dodala da je odlučno krivično gonjenje svih oblika korupcije i finansijskog kriminala imperativ i prioritet rada državnih organa.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da Srbija donosi Strategiju istraga finansijskog kriminala u ime svih onih koji su opljačkani u procesu tranzicije i privatizacije, kao i da bi javna dobra ubuduće bila sigurna od pljačke neodgovorne političke elite.

"Donosimo strategiju za sve opljačkane radnike i penzionere, bolnice i škole, da unapredimo sitem represivnih organa koji treba da budu brana trenutnoj korupciji, otkrivanju onih slučajeva iz prošlosti koji nisu zastareli", rekao je Selaković.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs