Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

28. 05. 2008

ANEM NAJOŠTRIJE PROTESTUJE ZBOG NAPADA NA NOVINARA MLADENA STOJOVIĆA

Beograd, 28.05.2008. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje zbog napada na crnogorskog sportskog novinara Mladena Stojovića.

Stojović, novinar ”Danasa” i dugogodišnji dopisnik "Vijesti" iz Beograda, napadnut je u petak, 23. maja, u svom stanu u Baru. Zbog jakih udaraca u glavu Mladen Stojović ima amneziju i ne seća se šta se tačno dogodilo, pa se sav krvav probudio u svom stanu. Pri napadu mu je obraz probušen šiljatim predmetom koji nije pronađen, vilica mu je polomljena na dva mesta i ima povrede po celoj glavi.

Stojović je bio prvi novinar koji je pre desetak godina počeo da piše o nameštanju rezultata fudbalskih utakmica u Jugoslaviji. Bio je i jedan od gostiju serijala "Insajder" Televizije B92 posvećenog upravo fudbalskoj mafiji u Srbiji i Crnoj Gori.

MUP Crne Gore saopštio je da je istraga o ovom slučaju u toku. Novinari nisu dobili odgovor na pitanje da li crnogorska policija sada čuva Stojovića, jer se još ne zna ko su bili napadači i oni su i dalje na slobodi.

ANEM apeluje na nadležne u Crnoj Gori da pruže punu garanciju bezbednosti novinaru Mladenu Stojoviću i da bez odlaganja istraže slučaj napada na njega, da o rezultatima istrage obaveste javnost i da napadače izvedu pred sud. Podsećajući na mnoge nerazjašnjene slučajeve pretnji i napada na novinare u regionu, i to posebno na novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom ili se makar usude da javno progovore o opštoj kriminalizaciji društva, ANEM ukazuje na  to da je neophodna šira i odlučna regionalna akcija koja bi obezbedila da novinari i mediji informišu javnost o onome o čemu ima pravo da zna, zaštićeni od pritisaka i bez straha za svoju bezbednost.

ANEM poziva nacionalne, regionalne i međunarodne novinarske i medijske asocijacije da iskažu svoju solidarnost s Mladenom Stojovićem i svima koji su zbog svog novinarskog rada izloženi pritiscima i napadima.

Saša Mirković, predsednik ANEM-a

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs