Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

25. 07. 2008

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE PREBIJANJE SNIMATELJA RTV B92, KONTINUIRANE NAPADE NA NOVINARE I SNIMATELJE I NEREAGOVANJE NADLEŽNIH ORGANA

Beograd, 25.7.2008. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje kontinuirane napade na novinare i snimatelje i nereagovanje nadleznih organa.  Nakon napada na novinare i snimatelje koji su se desili u Novom Sadu i Beogradu 22. i 23. jula,  Boško Branković, snimatelj članice ANEM-a RTV B92, napadnut je 24. jula dok je snimao protest koji je nekoliko tzv. partriotskih organizacija, uz pomoć Srpske radikalne stranke, organizovalo u Beogradu povodom hapšenja Radovana Karadžića. 

B92 prenosi da se napad desio kada se razulareni mladić iz kolone koja se kretala pored turske ambasade zaleteo na kamermana B92 dok je snimao kako demonstranti lome fotoaparat fotoreporteru agencije Fonet. Napadač je šutnuo snimatelja i oborio ga na zemlju, a potom je nastavio da ga šutira i naneo mu više teških telesnih povreda i oštetio kameru RTV B92. Za vreme napada, masa je skandirala "Udri, udri novinara”. Incident se desio u neposrednoj blizini policajaca koji nisu intervenisali iako je bilo sasvim jasno da se radi o novinaru koji je na profesionalnom zadatku.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa kolegama koji su bili izloženi napadima, a nadležne poziva da identifikuju odgovorne i izvedu ih pred lice pravde.  ANEM ističe da je nedopustiv i nezakonit svaki uticaj na rad novinara koji obavljajući profesionalne dužnosti prate organizovane skupove građana, a pogotovo fizički napad i prebijanje. ANEM zahteva da se što pre utvrdi identitet onih koji su napali novinare i snimatelje i da se oni kazne po zakonu.

ANEM ističe da nadležni organi moraju omogućiti da se skupovi građana odvijaju u skladu sa zakonom tako što će obezbediti da novinari koji skupove prate obavljajući svoje profesionalne dužnosti budu fizički zaštićeni.  Protesti građana koji nisu organizovani i ostvareni u skladu sa zakonom moraju biti kažnjeni. Odgovornost za događaje tokom građanskih protesta snose organizatori protesta, koji zbog jučerašnjeg slučaja moraju odgovarati pred zakonom.

ANEM posebno napominje da se napadi na novinare dešavaju već nekoliko dana uzastopno, i da se stalnim napadima i time što nadležni organi ne reaguju potvrđuje da se u Srbiji kreira atmosfera straha u kojoj bi medijima bilo onemogućeno vršenje osnovne funkcije, neophodne u društvu koje teži da bude demokratsko - da javnosti pruže potpune i objektivne informacije o pitanjima o kojima javnost ima opravdani interes da zna. ANEM ponovo insistira na tome da odgovorni preduzmu odlučne mere kako bi se kreiranje takve atmosfere sprečilo, počinioci kaznili, a zaštitili i novinari i pravo javnosti da sazna informacije od javnog interesa.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

Povezane vesti:

* Nečujne pretnje slobodi medija u Srbiji, Balkan Insight, 30.06.2008. autor direktor RTV B92 Veran Matić
* Saopštenje RTV B92 - Na protestu napadnut snimatelj B92, Beograd, 24.07.2008.
* ANEM najoštrije osudjuje napade na novinare i snimatelje na protestima u Beogradu i Novom Sadu, Beograd, 24.07.2008.
* NUNS osudio nasilničke demonstracije, Beograd, 24.07.2008.
* UNS traži policijsku istragu, Beograd, 24.07.2008.
* Komitet za zaštitu novinara osudjuje napad na kamermana TV B92, Njujork, 25.07.2008.
* Saopštenje Reportera bez granica, Pariz, 25.07.2008.
* NUNS - Pismo ministru Dačicu, Beograd, 25.07.2008.
* IFJ i EFJ osudjuju napade na novinare u Beogradu i zahtevaju zaštitu za predstavnike medija, 30.07.2008.
* Podignuta optužnica protiv napadača na novinara B92, 5.8.2008. Danas
* Napadi na medije u Srbiji: prošlost i ne tako davna prošlost, Beograd, 21.08.2007. autor Predsednik ANEMa Saša Mirković
* Do avgusta 35 napada na novinare, 19.9.2008. Politika

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs