Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 10. 2009

ANEM, NUNS, NDNV I APRES: KOME SMETAJU MEDIJI?

Beograd, 27.10.2009. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES), najoštrije protestuju povodom toga što Narodna skupština nije izabrala člana Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) kandidovanog od strane medijskih i novinarskih udruženja.

Na jučerašnjem glasanju u Narodnoj skupštini Republike Srbije, nijedan od dva kandidata sa liste koju su predložila medijska i novinarska udruženja, Gordana Suša i Milan Bečejić, nije dobio dovoljnu većinu za izbor u Savet RRA. Za Sušu, koja je bila kandidat NUNS-a i NDNVa na zajedničkoj listi koju su ANEM i APRES  podržali, glasalo je 120 poslanika, dok je za izbor u Savet bilo potrebno 126 glasova.

Činjenica da nijedan od dva kandidata sa liste koju su predložila medijska i novinarska udruženja nije dobio dovoljnu većinu za izbor u Savet, svedoči o razmeri nepoverenja vlasti u medijski sektor i medijska i novinarska udruženja, te o nespremnosti da se volja ovih udruženja poštuje makar u tolikoj meri da kandidat sa njihove liste uopšte postane jedan od devet članova Saveta. Nakon nedavnog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji i Zakona o javnom informisanju koje su medijska udruženja oštro kritikovala, ovakvo nepoštovanje volje predstavnika medijskog sektora preti da dodatno produbi jaz između vlasti i medija.

ANEM, NUNS, NDNV i APRES ukazuju da je mandat dvojici članova Saveta RRA, Slobodanu Đoriću i Velimiru Miloševiću, istekao još 18. februara, a da je Narodna skupština nakon prethodnog neuspeha da izabere nove članove Saveta, čak i menjala Zakon o radiodifuziji u maju ove godine. NUNS i ANEM kritikovali su izmene Zakona, zato što omogućavaju Odboru za kulturu i informisanje da vrši predselekciju kandidata u slučaju da ovlašćeni predlagači ne uspeju da usaglase listu sa samo dva imena. Odgovor koji je tada stigao iz Narodne skupštine bio je da se Odbor za kulturu i informisanje neće mešati u sastavljanje kandidatske liste, ukoliko medijski profesionalci uspeju da se postignu dogovor o dva kandidata. Sada, nakon što je dogovor između medijskih i novinarskih udruženja o dva kandidata postignut, Narodna skupština nije izabrala nijednog.

Predsednik ANEM-a, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs