Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 04. 2010

ANEM: RELATIZOVANJE OZBILJNE UGROŽENOSTI LIČNE BEZBEDNOSTI NOVINARA JE PRETNJA SLOBODI IZRAŽAVANJA I DEMOKRATIZACIJI DRUŠTVA

Beograd, 23.04.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom daljeg ugrožavanja lične bezbednosti novinara u Srbiji, а posebno u slučaju Brankice Stanković, novinarke TV B92, članice ANEM-a, i potpredsednika Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i odgovornog urednika Novina Vranjskih, Vukašina Obradovića.

Prvi osnovni sud u Beogradu odbacio je juče optužnicu kojom su se šestorica navijača „Partizana" teretila za ugrožavanje sigurnosti novinarke B92 Brankice Stanković. Sud je, naime, ocenio da poruka da će proći kao ubijeni novinar Slavko Ćuruvija, praćena bacanjem, šutiranjem i probijanjem lutke koja je novinarku predstavljala, nije kvalifikovana i ozbiljna pretnja koja bi ugrozila bezbednost novinarke, već eventualno uvreda, koja se goni po privatnoj tužbi.

Vukašin Obradović, izjavio je da strahuje za svoje novinare i članove svoje porodice, nakon serije tužbi i prijava koje je, zbog tekstova objavljenih u Vranjskim, protiv njega podneo Goran Tasić Gokče. Po navodima Vranjskih, protiv Tasića, opisanog kao važne političke figure i vodećeg čoveka Nove Srbije u Vranju,  u ovom trenutku vode se dva postupka za pokušaj ubistva, a optuživan je za 21 krivično delo. Vukašin Obradović tvrdi da je nakon jednog ranijeg teksta o Tasiću objavljenog u Vranjskim, njegovoj kćerki prišao nepoznati čovek i poručio da će joj otac biti ubijen.

ANEM ukazuje da pretnje kojima su novinari izloženi kada se usude da progovore o krivičnim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv vođa navijačkih i drugih ekstremnih grupa, kao u slučaju Brankice Stanković, ili protiv lokalnih moćnika, kao u slučaju Vukašina Obradovića i Vranjskih, te banalizovanje takvih pretnji kroz praksu domaćih sudova i njihovo svođenje na privatni teren običnih uvreda, kao svoj efekat imaju ne samo ugrožavanje bezbednosti onih najhrabrijih i najprofesionalnijih unutar novinarske profesije, već i jasnu poruku medijima da postoje teme o kojima je bolje ćutati. Bez adekvatne zaštite ostavljeni su ne samo Brankica Stanković i Vukašin Obradović, već i pravo svakoga na slobodu izražavanja, koja nužno obuhvata i pravo javnosti da prima informacije o događajima i ličnostima o kojima javnost ima pravo da zna.

Borba države i društva u celini protiv organizovanog kriminala i nasilja, koju najviši državni organi deklarativno ističu kao jedan od prioriteta državne politike, nezamisliva je i neostvariva bez slobodnih medija i novinara, koji će bez straha za svoje živote, živote članova svojih porodica i sebi bliskih osoba, slobodno izveštavati o stvarima od javnog interesa.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Brankicom Stanković, Vukašinom Obradovićem i svim novinarima koji su izloženi pretnjama zbog posla koji obavljaju, a od nadležnih zahteva da preduzmu adekvatne mere zaštite ugroženih novinara, ali i druge energične mere u okvirima svojih nadležnosti u interesu zaštite prava na slobodu izražavanja i ostvarivanja funkcije medija u demokratskom društvu.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs