Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

29. 11. 2010

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE - ANEM, SOKOJ, OFPS I PI

ZAHTEVAMO OD VLADE DA IMENUJE KOMISIJU ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA 

Beograd, 29.11.2010. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Organizacija muzičkih autora Srbije (Sokoj), Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizacija za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora (PI), traže od Vlade Republike Srbije da bez odlaganja imenuje predsednika i članove Komisije za autorsko i srodna prava.

ANEM, Sokoj, OFPS i PI ukazuju da novi Zakon o autorskom i srodnim pravima, usvojen prošle godine, ne može da bude u punoj meri implementiran, sve dok Komisija ne bude bila imenovana.

Zakon, naime, predviđa utvrđivanje tarifa organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava u formi pisanog sporazuma do koga se dolazi kroz pregovore između kolektivnih organizacija, sa jedne, i reprezentativnog udruženja korisnika, sa druge strane. ANEM, kao reprezentativno udruženje korisnika radio i televizijskih emitera, vodio je pregovore sa Sokojem, OFPS-om i PI, kao jedine tri organizacije kojima je Zavod za intelektualnu svojinu izdao dozvole za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, ali ti pregovori nisu doveli do sporazumnog utvrđivanja tarifa. U takvoj situaciji Zakon predviđa da kolektivne organizacije dostavljaju svoje predloge tarifa Komisiji za autorsko i srodna prava, koja je nadležna da ceni da li predložene tarife obuhvataju prava za koja konkretna organizacija ima dozvolu izdatu od strane Zavoda, kao i da li je naknada određena u skladu sa pravilima za njeno određivanje propisanim zakonom. Od mišljenja Komisije zavisi da li će taj predlog tarife stupiti na snagu ili će se proces pregovora ponoviti. U slučaju ponovnog neuspeha pregovora, ukoliko Komisija oceni da ni nov predlog tarife organizacije nije određen u skladu sa zakonom, Komisija sama donosi odluku o tarifi, što važi i za slučaj da organizacije OFPS i PI ne podnesu Komisiji blagovremeni zahtev za dobijanje mišljenja o predlogu jedinstvene tarife. Iz navedenog proizilazi važnost i neophodnost Komisije za konačno utvrđivanje tarifa kolektivnih organizacija.

Zbog propusta Vlade da imenuje Komisiju, i dalje se primenjuju tarife koje su donete po prethodnom Zakonu koji nije na pravnoj snazi već gotovo godinu dana. ANEM, kao reprezentativno udruženje radio i televizijskih emitera u Srbiji, i Sokoj, OFPS i PI, kao organizacije kojima je Zavod za intelektualnu svojinu izdao dozvole za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava, smatraju da je ovakva situacija neodrživa, te da ima negativne efekte i po poslovanje elektronskih medija i po ostvarivanje zaštite intelektualne svojine u Srbiji, a da je odgovornost za nepoštovanje Zakona i za štetu koja se svima na taj način nanosi, isključivo na Vladi Republike Srbije.

I Sokoj i OFPS i PI, sa jedne, i ANEM, kao reprezentativno udruženje korisnika, s druge strane, ispunili su sve svoje obaveze predviđene novim Zakonom. Obaveze predviđene novim Zakonom ispunio je i Zavod za intelektualnu svojinu, koji je Vladi predložio članove Komisije. Vlada iz nepoznatih razloga imenovanje Komisije odlaže već mesecima.

ANEM, Sokoj, OFPS i PI zahtevaju od Vlade Republike Srbije da konačno imenuje članove Komisije, a posebno da se pri izboru pridržava zakonom predviđenih uslova za izbor u članstvo ovog tela, odnosno da u Komisiju izabere stručnjake koji svojim dosadašnjim radom i poznavanjem problema primene autorskog i srodnih prava mogu da doprinesu ostvarivanju ciljeva zbog kojih se Komisija osniva, ali i stručnjake koji nisu interesno vezani ni za kolektivne organizacije, ni za korisnike ili njihova udruženja.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs