Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

24. 01. 2011

ANEM APELUJE NA NADLEŽNE DA UVEDU RED I ZAUSTAVE SAMOVOLJU SOKOJ-a I OFPS-a

Beograd, 24.01.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom odsustva bilo kakvog pozitivnog pomaka koji se tiče rešavanja spornih odnosa između organizacija za kolektivnu zaštitu autorskog i srodnih prava i elektronskih medija u Srbiji.

I pored toga što je Vlada Republike Srbije 9. decembra 2010. godine imenovala predsednika i članove Komisije za autorsko i srodna prava, koja treba da da svoje mišljenje o tarifama kolektivnih organizacija, ANEM - u, kao reprezentativnom udruženju radiodifuznih emitera, Komisija još uvek nije, shodno Zakonu o autorskom i srodnim pravima, dostavila zahtev za dobijanje mišljenja o predlogu tarife na izjašnjenje, čime se početak efektivne primene Zakona usvojenog još krajem 2009. godine i dalje odlaže.

U međuvremenu, organizacija proizvođača fonograma OFPS i organizacija muzičkih autora Srbije Sokoj, pokrenule su, ili inicirale pokretanje, više desetina sudskih postupaka protiv medija. Ovi postupci pokreću se krajne arbitrarno i bez ikakve analize osnovanosti, po pravilu bez i jednog prethodnog, makar telefonskog poziva medijima kao korisnicima, čak i u slučaju onih medija koji su dugogodišnje uredne platiše naknada kolektivnim organizacijama.

Protiv ANEM-ovih članica u ovom trenutku vodi se više potpuno neobjašnjivih postupaka. Jedan od drastičnijih primera je primer naše članice iz Niša koja je na sudu zbog tužbe kojom se od nje traži da za čitavu 2008. godinu plati naknadu od 4% svojih prihoda, iako je tarifa koja je predviđala naknadu u tolikom iznosu van pravne snage još od maja 2008. godine, kada je novom tarifom najviši iznos naknade bio opredeljen na 3% od ukupnih prihoda.

Istovremeno, ovih dana desetine direktora stanica u Srbiji saslušavaju se u postupcima za privredni prestup po Zakonu o autorskom i srodnim pravima, zbog navodnog nedostavljanja košuljica sa spiskovima emitovanih muzičkih numera. I ove postupke inicirao je OFPS slanjem čitavog niza pritužbi RRA, koje je RRA prosledila Republičkom javnom tužilaštvu. Da sve bude potpuno paradoksalno, OFPS prigovara da se košuljice ne šalju u formatu njihovog obrasca koji su objavili na svom Internet sajtu, iako je tarifom koju je usvojio Upravni odbor istog tog OFPS-a, koja je i dalje važeća i jedina od akata relevantnih za način dostavljanja košuljica objavljena u Službenom glasniku, propisano da je dostavljanje košljica po obrascima OFPS samo jedan od alternativno predviđenih načina na koji se one mogu dostavljati, ali nikako ne i jedini.

Zbog ovakvog postupanja Sokoja i OFPS-a, ANEM u svoje ime, u ime svojih članica, ali i u ime svih komercijalnih radiodifuznih emitera u Srbiji, koje je kao reprezentativno udruženje zastupao u pregovorima i sa Sokojem i sa OFPS-om, zahteva od Zavoda za intelektualnu svojinu, kao organa nadležnog da vrši nadzor nad radom kolektivnih organizacija i od Republičke radiodifuzne agencije, kao svog sektorskog regulatora, preduzimanje najhitnijih mera, kako bi mediji u Srbiji bili zaštićeni od samovolje Sokoja i OFPS-a.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs