Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

30. 03. 2011

ANEM: PROTEST ZBOG KRIVIČNE PRESUDE „ČAČANSKIM NOVINAMA“

Beograd, 30.03.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom krivične presude, kojom je vlasnik, direktor i odgovorni urednik članice ANEM-a, Radija Ozon iz Čačka, osuđen za klevetu.

Osnovni sud u Čačku našao je da je Stojan Marković, komentarom "Dolazi vreme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi..." i humoreske "Zanemoćali mandarin", objavljenim u "Čačanskim novinama", oklevetao bivšeg ministra, Velimira Ilića. Presudom je Marković kažnjen sa 100.000 dinara.

Podsetimo, aprila prošle godine, Viši sud u Čačku, povodom istih tekstova objavljenih u februaru 2009. godine, obavezao je Markovića da Iliću plati 180 hiljada dinara naknade štete, zbog pretrpljenih duševnih bolova nanetih povredom časti i ugleda. U međuvremenu ovu presudu potvrdio je i Apelacioni sud, a Stojan Marković uložio je i ustavnu žalbu koja je još uvek u postupku pred Ustavnim sudom Srbije.

ANEM ukazuje da smatra neprihvatljivim da se sudskim presudama, bilo građanskim za naknadu štete, bilo krivičnim za klevetu, ograničava sloboda izražavanja, i to posebno u odnosu na kritičke i satirične tekstove usmerene na nosioce najviših državnih i političkih funkcija, kao u ovom konkretnom slučaju. Podsećamo da je Ilić do jula 2008. godine bio ministar u Vladi Republike Srbije, pre toga dugogodišnji čelnik lokalne samouprave u Čačku, a od 1998. godine i predsednik Nove Srbije, parlamentarne stranke čiji kadar je i gradonačelnik Čačka, grada u kome su sporni tekstovi i objavljeni, i koja ima devet poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije.

Odluke sudova kojima se ne uvažava i zakonom ustanovljeno ograničenje prava na zaštitu privatnosti nosilaca državnih i političkih funkcija, u odnosu na informacije koje su važne za javnost upravo s obzirom na funkcije takvih lica, te posebno i krivične presude kojima se ne uvažava pravo na ozbiljnu kritiku iznetu u vršenju novinarskog poziva, prete da osujete osnovnu funkciju medija u demokratskom društvu, informisanje javnosti o stvarima o kojima javnost ima interes da zna, a posebno prete da medijsku scenu u Srbiji dodatno sputaju i inače naraslom i sveprisutnom autocenzurom.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa Stojanom Markovićem, a nadležne institucije poziva da ulože dodatne napore, kako ustavno jemstvo prava na slobodu izražavanja svakoga i ustavna obaveza sudova da odredbe o ljudskim i manjinskim pravima tumače u korist unapređenja vrednosti demokratskog društva i saglasno važećim međunarodnim standardima i međunarodnoj praksi, ne bi ostali samo mrtvo slovo na papiru.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs