Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

01. 04. 2011

ANEM: PROTEST POVODOM PRETNJI MILIONSKOM TUŽBOM NOVOSADSKOM RADIJU „021“

Beograd, 01.04.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije protestuje povodom enormnih odštetnih zahteva i pretnji sudskim postupcima kojima je izložena članica ANEM-a, novosadski Radio "021".

Novosadska radio stanica saopštila je da direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" u tom gradu, Branko Bjelajac, od ove medijske kuće traži isplatu iznosa od milion dinara, pod pretnjom podnošenja tužbe. Bjelajac, u dopisu koji je potpisao njegov advokat, naknadu traži povodom komentara posetilaca web portala radio stanice www.021.rs, na vest o tome da je Državna revizorska institucija otpočela reviziju poslovanja JKP "Vodovod i kanalizacija".

Opomenom se posebno apostorofira komentar u kome se navodi da Novosađani piju najgoru vodu u okruženju, obogaćenu crvićima i teškim metalima, te Radio "021" optužuje da je objavljivanjem takvog komentara "uznemirio građane". Paradoksalno, iz dopisa proizilazi da Bjelajac očigledno smatra da "uznemirenje građana" treba sanirati tako što bi on dobio milion dinara.

ANEM ukazuje da smatra apsolutno neprihvatljivim da u vremenu, u kome ostvarivanje prava na slobodu izražavanja ne podrazumeva više samo obavezu države da se uzdrži od mešanja i ograničavanja prava svakoga da prikuplja, prima i saopštava informacije, već i da da aktivan doprinos i podsticaj informisanosti svojih građana, u Srbiji država, preko nosilaca političke vlasti, ili preko lica koje postavlja i imenuje na rukovodeće pozicije u državnim institucijama ili javnim preduzećima, kroz pretnje tužbama sa enormnim odštetnim zahtevima, sužava prostor za javnu debatu u medijima o stvarima od javnog interesa.

Pitanja koja se tiču finansijskog poslovanja javnih preduzeća, a posebno kvaliteta i ispravnosti vode za piće u Srbiji, svakako jesu takva pitanja. Pri navedenom, prisustvo valjkastog crva (nematode) u kontrolisanom uzorku vode za piće iz rezervoara fabrike vode u novosadskom Vodovodu i kanalizaciji, prošlog leta potvrdio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Takođe, poslednji izveštaj o ispravnosti vode za piće u Novom Sadu dostupan na sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine je iz decembra prošle godine i ukazuje da je 34,41% kontrolisanih uzoraka vode za piće iz fabrike vode i vodovodne mreže JKP "Vodovod i kanalizacija" bilo fizičko-hemijska neispravno, a najčešći uzrok neispravnosti bila je povećana koncentracija mangana.

ANEM iskazuje punu solidarnost sa novinarima i urednicima Radija "021", a nadležne u Novom Sadu poziva da preispitaju, osude i sankcionišu neprihvatljive postupke lica koje imenuju na rukovodeće pozicije u komunalnim javnim preduzećima, te u interesu dalje demokratizacije društva, omoguće uslove za punu informisanost građana o stvarima od javnog interesa, bez straha novinara od sudskog progona koji neminovno vodi u autocenzuru.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs