Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

20. 06. 2011

ANEM, NUNS I LOKAL PRES POVODOM PREPORUKA JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE U VEZI SA USMERAVANJEM I RASPODELOM BUDŽETSKIH SREDSTAVA NAMENJENIH SISTEMU JAVNOG INFORMISANJA

Beograd, 20.06.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres, pozdravljaju objavljivanje preporuka ministarstava za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu i za kulturu, informisanje i informaciono društvo, upućenih jedinicama lokalne samouprave u vezi sa usmeravanjem i raspodelom budžetskih sredstava namenjenih sistemu javnog informisanja, ali i ističu ozbiljne rezerve u pogledu sadržaja tog dokumenta.

ANEM, NUNS i Lokal pres podsećaju da su tokom poslednjih godinu dana održali više sastanaka sa predstavnicima dva ministarstva na kojima se razgovaralo o načinu na koji bi se sistem finansiranja medija iz budžeta lokalnih samouprava mogao urediti. Udruženja su u tom smislu insistirala da se ova sredstva dele po jasnim kriterijumima i u transparentnim postupcima, nediskriminatorno, a posebno bez favorizovanja lokalnih javnih medijskih preduzeća. Ministarstva su, sa druge strane, zauzela stav da je izdavanje neobavezujuće preporuke najviše što se u ovom trenutku može postići.

Tekst koji je sad objavljen, iako u većem delu baziran na nacrtima koje su udruženja predložila, te iako predstavlja pomak u dobrom pravcu samom činjenicom da se uopšte pojavio i da objektivno jeste prvi pokušaj da se sistem budžetskog finansiranja medija uredi na projektnoj osnovi, u skladu i sa rešenjima predloženim u nedavno objavljenom Nacrtu medijske strategije, po mišljenju udruženja jeste isuviše skroman i nedovoljan korak. Ključni problem teksta objavljenih preporuka jedinicama lokalne samouprave u vezi sa usmeravanjem i raspodelom budžetskih sredstava namenjenih sistemu javnog informisanja, ogleda se u činjenici da su preporuke, i pored toga što su već po samoj svojoj prirodi neobavezujuće, dodatno relativizovane na taj način što se ne primenjuju na sva davanja za javno informisanje iz lokalnih budžeta, već samo na njihov unapred neutvrđeni deo. Na ovaj način ostavlja se prostor da se mediji, kao i do sada, finansiraju i mimo konkursa, mimo jasnih i unapred utvrđenih kriterijuma i u netransparentnim postupcima, uz dalje narušavanje slobodne konkurencije na tržištu i favorizovanje poslušnih medija i medija nad kojima lokalne samouprave po osnovu vlasništva ili po kojem drugom osnovu ostvaruju kontrolu.

Ovakav način finasiranja medija i u dosadašnjoj praksi dovodio je do gušenja slobode izražavanja, propadanja i gašenja pre svega privatnih medija, uskraćenih za ova sredstva, a izloženih nelojalnoj konkurenciji državnih medija koji ih netransparentno dobijaju. Sa druge strane, ovakav način finasiranja medija vodio je i nastaviće da vodi daljem jačanju mehanizama kontrole i uticaja lokalnih oligarhija nad neprivatizovanim informativnim javnim preduzećima. Ovo tim pre, ukoliko se uzme u obzir da preporuke, protivno sugestijama udruženja, predviđaju da su članovi Komisija koje će odlučivati o raspodeli sredstava nužno i predstavnici organa jedinica lokalne samouprave, što ozbiljno dovodi u pitanje nezavisnost i autonomiju samih Komisija.

ANEM, NUNS i Lokal pres nastaviće, i kroz svoje aktivnosti usmerene ka usvajanju Medijske strategije, da se zalažu za uređenje sistema državne pomoći medijskom sektoru na način koji neće narušavati konkurenciju na tržištu, koji će podsticati razvoj lokalnih medija, a ne njihovo dalje odumiranje, te koji će obezbediti jasne kriterijume za dodeljivanje ove pomoći, transparentnost postupaka u kojima se ona dodeljuje i troši. U odnosu na objavljene preporuke, udruženja će insistirati da nadležna ministarstva prate njihovo sprovođenje i redovno obaveštavaju javnost o obimu u kome se primenjuju i rezultatima koji su na taj način postignuti.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs