Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 07. 2011

ANEM POVODOM ONEMOGUĆAVANJA TIMOČKE TELEVIZIJE DA KVALITETNO I REDOVNO INFORMIŠE O POLITIČKIM I EKONOMSKIM DOGAĐANJIMA U BORU

Beograd, 27.07.2011 - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija protestuje povodom onemogućavanja Timočke televizije u Zaječaru da kvalitetno i redovno informiše o aktuelnim političkim i privrednim događanjima u opštini Bor.

U saopštenju Timočke RTV navodi se da su novinari i urednici ove televizije uskraćeni za odgovore na pitanja koja upućuju Opštinskoj upravi Bor, a koja se tiču zvaničnih podatka o privrednim i drugim događanjima u ovoj opštini. Takođe, navodi se da novinari i urednici ove televizije ostaju bez odgovora i na pitanja koja upućuju Rudarsko-topioničarskom basenu Bor, pa su prinuđeni da do informacija od javnog značaja dolaze na mnogo teže načine i da je Timočkoj RTV zabranjeno da prati rad sednica Skupštine opštine i Opštinskog veća u Boru.

Kako se u saopštenju dalje navodi zemaljski predajnik ove televizije biva isključen kada se na programu ove televizije emituju emisije u kojima su teme aktuelni politički i privredni događaji u opštini Bor. Sve češće sagovornici ove televizije mole da ostanu anonimni zato što se boje za svoje radno mesto, čak i za vlastitu bezbednost i bezbednost svojih porodica.

ANEM, ukazujući na potrebu zaštite glavnog načela javnog informisanja, ukazuje na činjenicu da je zakonom zabranjeno i posredno ograničavanje slobode javnog informisanja, a naročito ograničavanje slobode javnog informisanja zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja, zloupotrebom prava, uticaja ili kontrole nad uređajima za emitovanje i radiofrekvencijama ili na bilo koji drugi način kojima se ograničava slobodan protok ideja, informacija i mišljenja.

ANEM, takođe, podseća da svako ima pravo da mu se informacija od javnog značaja učini dostupnom, te najoštrije osuđuje činjenicu da se novinarima ne dozvoljava pristup informacijama koje javnost može i treba da zna.

ANEM iskazuje potpunu solidarnost s kolegama novinarima i redakcijom Timočke RTV, a od nadležnih zahteva da preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi se obezbedila i očuvala osnovna funkcija medija u demokratskom društvu, a to je da prenosi informacije od javnog interesa i da o njima javno misli.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs