Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

03. 08. 2011

ANEM: PODRŠKA ZAHTEVU POVERENIKA

Beograd, 03.08.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija podržava zahtev Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojim od Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva traži da produži rok trajanja javne rasprave o predlogu Pravilnika o tehničkim zahtevima za uređaje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama. Ministarstvo je ranije saopštilo da će javna rasprava trajati samo do 4. avgusta.

ANEM podseća da su Poverenik i Zaštitnik građana još krajem septembra 2010. godine podneli Ustavnom sudu Predlog za ocenu ustavnosti, između ostalog i Zakona o elektronskim komunikacijama, upravo u odnosu na odredbe koje se tiču presretanja elektronskih komunikacija i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama, zbog toga što predviđaju mogućnost da se od tajnosti sredstava komunikacija odstupa i mimo sudske odluke, kako je izričito predviđeno Ustavom.

Preširoka ovlašćenja za presretanje elektronskih komunikacija i nejasna pravila o tome ko i pod kakvim uslovima ima pravo da pristupa podacima o elektronskim komunikacijama koje operatori zadržavaju, predstavljaju pretnju za poštovanje i ostvarivanje ljudskih prava, a posebno prava na slobodu izražavanja, budući da, između ostalog, ograničavaju pravo medija i novinara da efikasno štite poverljivost svojih izvora.

Donošenje bilo kakvih podzakonskih akata, koji predstavljaju nadogradnju zakonskih odredbi i u čiju ustavnost sumnjaju i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti i Zaštitnik građana, tokom leta, kad je pažnja javnosti i inače smanjena, i uz kratku javnu raspravu, već samo po sebi predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost. ANEM se zato pridružuje zahtevu Poverenika Rodoljuba Šabića i traži od Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva da produži rok trajanja javne rasprave, da pozove predstavnike akademske zajednice, medija, civilnog društva i elektronskih operatora na učešće u raspravi, kao i da rešenja iz predloženog Pravilnika, koja ostavljaju prostor za ozbiljne povrede ljudskih prava, a na koje Poverenik s pravom ukazuje, izmeni tako što će ih upodobiti najvišim međunarodnim standardima zaštite ovih prava.

Saša Mirković,

Predsednik ANEMa

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs