Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

14. 09. 2011

Zajedničko saopštenje ANEMa, NUNSa, UNSa, NDNVa, Lokal presa i Asocijacije medija povodom Medijske strategije

Beograd, 14.09.2011. - Radna grupa, osnovana rešenjem premijera Mirka Cvetkovića, usaglasila je 8. septembra Predlog medijske strategije Srbije, sa usvojenim amandmanima medijskog sektora, osim u delu koji se odnosi na osnivanje regionalnih javnih servisa.

Novinarske organizacije, NUNS, UNS i NDNV i medijska udruženja ANEM, Lokal pres i Asocijacija medija, zadovoljni su činjenicom da se dugotrajni proces izrade Medijske strategije Srbije privodi kraju.

Medijski sektor očekuje da usvajanje ovog dokumenta označi početak uvođenja pravila i normi na potpuno haotičnoj medijskoj sceni Srbije.

Medijske asocijacije, a i novinarska udruženja, uložili su ogromnu energiju u to da ovaj važan dokument dobije konačnu koliko-toliko prihvatljivu formu. U želji da on napokon ugleda svetlost dana, napravljeni su mnogi kompromisi.

Nekim od rešenja, medijske asocijacije i novinarska udruženja su zadovoljni, na neka gledaju sa oprezom ili rezervom, dok deo Predloga medijske strategije o regionalnim javnim servisima smatraju potpuno neprihvatljivim i praktično neodrživim.

Medijski sektor traži da se taj deo Predloga strategije izbriše i zahteva sprovođenje celovite zakonske redefinicije oblasti javnih servisa.

Među ukupno sedam amandmana na kojima je medijski sektor insistirao po cenu istupanja iz Radne grupe, u celini je odbijen upravo amandman o regionalnim javnim servisima, dok su ostali prihvaćeni sa izvesnim izmenama i dopunama.

Medijski sektor traži da iz konačnog teksta Medijske strategije budu izbrisane sve neprecizne formulacije, koje ostavljaju prostor za naknadna različita tumačenja vlasti i zakonodavne postupke, pre svega u delovima o medijskom vlasništvu i povlačenju države iz vlasništva u medijima.

Novinarska udruženja i medijske asocijacije nezadovoljni su i činjenicom da će Nacionalni saveti nacionalnih manjina, prema Predlogu strategije, imati mogućnost da budu osnivači medija, i to ne samo štampanih. Izražavaju bojazan da to rešenje znači da će Nacionalni saveti praktično monopolizovati manjinsko informisanje, posebno što Predlog strategije ne nudi skoro nikakve garancije da će se štititi nezavisnost i objektivnost uređivačke politike tih medija.

Medijski sektor insistira da, prilikom završnih konsultacija unutar Vlade Srbije i usvajanja Predloga strategije na sednici Vlade, ne budu menjani usaglašeni suštinski zahtevi novinarskih udruženja i medijskih asocijacija, uključujući i one o zaštiti konkurencije i primeni od 1. januara 2012. godine evropskih pravila o državnoj pomoći.

Pošto Vlada Srbije usvoji ovaj izvršni dokument, novinarska udruženja i medijske asocijacije zadržavaju pravo da se i pojedinačno izjasne o Medijskoj strategiji.

Medijske asocijacije i novinarska udruženja aktivno će pratiti sprovođenje Medijske strategije i učiniće sve da ona ne bude „mrtvo slovo na papiru".

Radnu grupu za izradu radnog teksta Nacrta strategije medija do 2016. godine, na inicijativu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, rešenjem je formirao premijer Mirko Cvetković u sastavu: predsednica Dragana Milićević Milutinović (državna sekretarka Ministarstva kulture, informisaanja i informacionog društva), Irini Reljin (Ministarstvo kulture, informisaanja i informacionog društva), Goran Radosavljević (Ministarstvo finansija), Srđan Majstorović (Kancelarija za evropske integracije), Jelena Trivan (Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje), Dragan Penezić (Komisija za zaštitu konkrencije), Ranka Vujović (Republički sekretarijat za zakonodavstvo), Zoran Sekulić (predstavnik medijskog sektora) i Sandra Bašić Hrvatin (ekspert Evropske komisije).

U periodu od 22. avgusta do 8. septembra 2011. godine održano je šest sastanaka Radne grupe, koje su od početka pratili predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji, a u završnici i OEBS.

Formiranju Radne grupe prethodila je javna rasprava, u periodu od 1. juna do 15. jula 2011. godine, o Nacrtu medijske strategije.

Taj Nacrt je od 20. aprila do 1. juna sačinila prvobitna sedmočlana Radna ekspertska grupa Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, u kojoj je bilo petoro predstavnika novinarskih organizacija i udruženja i dvoje predstavnika Ministarstva.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs