Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

18. 10. 2011

ANEM: NEDOPUSTIVI PRITISCI NA LOKALNE MEDIJE

Beograd, 18.10.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom današnjem saopštenju najoštrije protestuje povodom serije napada kojima je izložena članica Asocijacije, Radio Televizija Prima iz Bajine Bašte.

Krajem prethodne nedelje i tokom vikenda kamenovan je studio Radio Televizija Prima iz Bajine Bašte, pri čemu je kamenicama razbijeno više prozora na zgradi i isečene tri gume na ispred studija parkiranom službenom automobilu ove medijske kuće. Radio Televizija Prima saopštila je da je ovo bio treći napad na njihovo službeno vozilo u prethodna tri meseca.

ANEM ukazuje da pritisci na medije i pokušaji njihove instrumentalizacije postaju sve jači u očekivanju raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora. Pri tome se ne biraju sredstva, u rasponu od "prijateljskih ubeđivanja", preko ekonomskih pritisaka, do otvorenih pretnji i vandalskih napada.

ANEM od nadležnih zahteva da istraže pozdinu napada na Radio Televiziju Prima iz Bajine Bašte i odgovorne izvedu pred lice pravde, kako bi se delovalo i preventivno i sprečilo da se sa vandalskih napada na imovinu medija pređe na fizičke napade na same saradnike, novinare i urednike.

ANEM u saopštenju iskazuje punu solidarnost sa zaposlenima i saradnicima, kako Radio Televizije Prima, tako i svih drugih medija izloženih pretnjama i pritiscima zbog posla koji obavljaju, a od državnih organa i od organa lokalne samouprave u Bajinoj Bašti i svuda u Srbiji gde su novinari i mediji izloženi pritiscima, zahteva da preduzmu sve neophodne mere kako bi se, ne samo garantovala bezbednost novinara i redakcija, već i obezbedilo povoljno okruženje za ostvarivanje prava na slobodu izražavanja, rad medija i puno ostvarivanje funkcije koju oni imaju u demokratskom društvu. Ostvarivanje te funkcije nužno podrazumeva davanje prostora za najširu javnu debatu o stvarima od javnog interesa, koja bi se vodila bez straha za ličnu bezbednost svih koji u takvoj debati učestvuju.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs