Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

11. 11. 2011

ZAHTEV MEDIJSKIH I NOVINARSKIH UDRUŽENJA DA SE POŠTUJE NEDAVNO USVOJENA MEDIJSKA STRATEGIJA

Beograd, 11.11.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Lokal pres traže od Vlade Republike Srbije da odbije predlog RTS-a i Ratela da se RTS-u otpiše dug za korišćenje radio frekvencija.

Medijska i novinarska udruženja i asocijacije ukazuju da bi usvajanjem ovakvog zahteva, Vlada Republike Srbije prekršila, ne samo Zakon o radiodifuziji i Zakon o elektronskim komunikacijama kojima je obaveza plaćanja naknade ustanovljena, već bi pogazila i sopstvena opredeljenja iz tek usvojene Medijske strategije. Podsetimo, Republika Srbija se Strategijom obavezala da će podsticati razvoj medijskog tržišta i stvarati nediskriminatorne uslove za zdravu konkurenciju u medijskoj industriji i njen održivi razvoj. Republika Srbija se, takođe, obavezala da će finansiranje Javnih servisa biti u skladu s propisima koji se odnose na kontrolu državne pomoći. Medijska i novinarska udruženja i asocijacije ukazuju da frekvencijski spektar, kao javno dobro, pripada građanima, a da su naknade za frekvencije javni prihod. Otpisivanje duga za korišćenje radio frekvencija, u konkretnom slučaju, za posledicu bi imalo umanjeno ostvarenje javnog prihoda, kojim RTS stiče povoljniji položaj na tržištu u odnosu na svoje konkurente, i čime se narušava konkurencija na tržištu, te bi kao takav, u skladu sa odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, upravo predstavljao zabranjenu državnu pomoć.

Novinarska i medijska udruženja i asocijacije ističu da je Javni servis, Zakonom o radiodifuziji, već oslobođen plaćanja naknade koju komercijalne radio i TV stanice plaćaju za pravo na emitovanje, te bi njegovo oslobađanje i naknada za frekvencije, dodatno diskriminisalo komercijalne stanice i kompromitovalo konkurenciju na medijskom tržištu. Medijska strategija predvidela je da finansiranje Javnog servisa na teret budžeta, zahteva ispunjenost čitavog niza kriterijuma, među kojima su i daleko jasnija definicija funkcije i obaveza Javnog servisa, nadzor nad ispunjavanjem takve funkcije i obaveza, finansijsku kontrolu poslovanja Javnog servisa i objavljivanje rezultata takve kontrole, srazmernost finansiranja obavezama koje se pred Javni servis stavljaju, kao i zabrana preplaćivanja Javnog servisa, pri čemu se nužno moraju uzeti u obzir i komercijalni prihodi koje on ostvaruje. Dodatni kriterijum koji Medijska strategija predviđa je i ponašanje RTS-a na tržištu, koje ne sme da narušava propise o zaštiti konkurencije. Nijedan od ovih kriterijuma iz tek usvojene Medijske strategije, u konkretnom slučaju, nije ispunjen.

Novinarska i medijska udruženja i asocijacije posebno ukazuju da je i razlog koji Ratel i RTS navode za otpis duga za korišćenje radio frekvencija, navodna šteta koju RTS trpi usled izdvajanja emisione tehnike u zasebno Javno preduzeće, apsolutno neosnovan. Upravo suprotno, štetu su godinama trpeli država i njen budžet, iz razloga što RTS, nakon usvajanja Zakona o radiodifuziji, nikada nije zaključio ugovor sa Republičkom direkcijom za imovinu, kojim bi regulisao korišćenje nepokretnosti i sredstava emisione infrastrukture u državnoj svojini. RTS, ne samo da je godinama, bez ugovora i bez naknade, koristio državnu emisionu infrastrukturu, već je istu i izdavao, a novac od zakupa se, umesto da ide u budžet države, kao vlasnika, zadržavao na računima Javnog servisa.

Medijska i novinarska udruženja i asocijacije pozivaju Vladu Republike Srbije da, umesto što bi otpisivala jednoj medijskoj kući dugove i tako je dodatno favorizovala u odnosu na druge, što pre otpočne sa implementacijom rešenja predviđenih Medijskom strategijom, i to posebno onih koja se odnose na nov model projektnog finansiranja javnog interesa u medijskom sektoru, na kome Strategija insistira, a na čiju isključivu primenu se Vlada Strategijom obavezala već od 1. januara iduće godine.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs