Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

27. 01. 2012

ANEM PROTESTUJE POVODOM REŠENJA UPRAVNOG SUDA O ODBACIVANJU TUŽBE ANEMA PROTIV KOMISIJE ZA AUTORSKO I SRODNA PRAVA

Beograd, 27.01.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) protestuje povodom rešenja Upravnog suda Srbije, kojim je odbačena tužba ANEM-a podneta protiv Komisije za autorsko i srodna prava, a kojom je ANEM tražio da se preispita i poništi mišljenje Komisije, na osnovu kog je nova, za elektronske medije krajnje nepovoljna Tarifa naknada Sokoj-a, stupila na pravnu snagu.

ANEM podseća da je kao reprezentativno udruženje emitera učestvovao u pregovorima sa Sokojem, koji je trebalo da dovedu do sporazuma o Tarifi. Kako pregovori nisu doveli do sporazuma, po mišljenju ANEM-a, isključivom odgovornošću Sokoja, Sokoj se obratio Komisiji i predložio izdavanje pozitivnog mišljenja o svom Predlogu tarife. Komisija je, uzimajući u obzir primedbe ANEM-a, odbila da podrži prvi Predlog tarife i naložila ponavljanje pregovora. Kako ni novi pregovori nisu doveli do rezultata, Sokoj je Komisiji podneo novi Predlog tarife, koji je i dalje krajnje nepovoljan za emitere, a po mišljenju ANEM-a i neusklađen sa Zakonom. Komisija je odlučila da ne uvaži argumente ANEM-a i donela je mišljenje kojim je je podržala Predlog Sokoja.

Nakon što je ANEM zatražio sudsku zaštitu u pokušaju da dokaže da mišljenje Komisije o novom Sokojevom Predlogu tarife nije zasnovano na Zakonu, Veće Upravnog suda Srbije, koga su činile sudije Jadranka Injac, Biljana Tamburkovski Baković i Jelena Tišma Jovanović, odlučilo je da takvu zaštitu uskrati i da tužbi odbaci kao nedozvoljenu, iz razloga koje ANEM smatra neprihvatljivim.

Na taj način radio i TV emiterima u Srbiji uskraćena je zaštita od jednog krajnje netransparentnog i arbitrarnog postupka, u kome ANEM-u čak nije bio ni dostavljen poslednji Sokojev Predlog tarife, kako bi povodom njega mogao da se izjasni, i u kome Komisija uopšte nije cenila da li je Tarifa doneta u skladu sa pravilima utvrđenim zakonom, već je poklonila veru, ničim dokumentovanoj tvrdnji Sokoja, da je Tarifa doneta u skladu sa standardima koji su, kako se navodi u obrazloženju njihovog mišljenja, "uglavnom opšteprihvaćeni u svetu i zasnivaju se na principima i preporukama Svetske organizacije za intelektualnu svojinu i CISAC-a". Sada ti "uglavnom opšteprihvaćeni standardi" prete da ugroze opstanak posebno najmanjih, ekonomski najslabijih i najranjivijih lokalnih medija, budući da nova Tarifa podrazumeva višestruko povećanje minimalne naknade koju oni plaćaju.

ANEM ne može da prihvati odluku Upravnog suda da ne dozvoli da se ovakva Tarifa preispita u sudskom postupku i nastaviće da traži način koji će dovesti do njenog ukidanja i do toga da u Srbiji zavlada pravo, a ne "uglavnom opšteprihvaćeni standardi", koje, pri tom, niko nije, ni dokazao, ni dokumentovao, a koji volšebno uvek dovode do gušenja onih najslabijih i najranjivijih u medijskoj zajednici.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs