Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

03. 02. 2012

NOVI KORACI ANEMA ZA DOSTIZANJE PRIMERENIJIH TARIFA ZA EMITOVANJE MUZIKE NA RADIJU I TELEVIZIJI

Beograd, 03.02.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) u svom saopštenju ukazuje da protesti do kojih je dovela nova tarifa Sokoja, pokazuju meru u kojoj je ova Asocijacija, kao reprezentativno udruženje korisnika radiodifuznih emitera, bila u pravu kada je ukazivala na neprihvatljivost povećanja naknada, kako u razgovorima vođenim sa samim Sokojem, tako i u postupku pred Komisijom za autorsko i srodna prava i pred sudovima.

ANEM najavljuje da će se već tokom dana obratiti Sokoju sa predlogom za što hitnije zakazivanje sastanka, na kome bi se obnovili pregovori o tarifi naknada. Bez obzira na to da li Sokoj prihvati ovakav predlog, ANEM će već naredne sedmice podneti novu tužbu za poništaj tarife, sa predlogom za određivanje privremene mere kojom bi se odložila njena primena do donošenja sudske odluke. ANEM od tužbe neće odustati ni u slučaju da Sokoj prihvati nove pregovore, a povući će je samo ako novi pregovori dovedu do postizanja sporazuma koji će biti prihvatljiv emiterima. Pri tome, ANEM podvlači da ni vraćanje na staru tarifu iz 2009. godine nije mera na kojoj se može graditi novi sporazum, pošto je i ona bila neprimereno visoka.

ANEM posebno ukazuje da najnoviji razvoj situacije, a naročito neposredno mešanje države u regulisanje iznosa naknada, o čemu svedoči informacija da je Vlada Srbije usvojila Predlog novih izmena Zakona o autorskom i srodnim pravima koji će dostaviti Narodnoj skupštini na usvajanje, govori da se manevarski prostor Sokoja i drugih kolektivnih organizacija sužava, te očekuje da će se i ove organizacije poneti odgovorno u cilju zaštite sistema kolektivne zaštite od preteranog državnog mešanja.

ANEM će zatražiti sastanak i sa Zavodom za intelektualnu svojinu, kako bi se evaluirali rezultati primene Zakona o autorskom i srodnim pravima iz 2009. godine. ANEM smatra da, koliko god namere, koje su dovele do usvajanja tog zakona, bile dobre, i koliko god zakonsko rešenje, da se do tarifa dolazi sporazumom, a da u slučaju odsustva takvog sporazuma, predloge tarifa evaluira i verifikuje ekspertska Komisija za autorsko i srodna prava, jeste korak napred u odnosu na ranije postojeće stanje, primena Zakona, a posebno rad Komisije za autorsko i srodna prava, nisu opravdali očekivanja. Zato smatramo da je neophodno već sada ući u proces najširih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, o pravcu u kome bi taj zakon valjalo dalje menjati.

ANEM poziva svoje članice, ali i sve druge emitere u Srbiji, da u izražavanju protesta vode računa o očuvanju funkcije medija u demokratskom društvu, te da nijedna akcija koju preduzimaju ne sme da zanemari potrebe i interese slušalaca i gledalaca zbog kojih mediji i postoje, i ne sme biti na njihovu štetu. ANEM posebno osuđuje hakerski napad na sajt Sokoja i traži da taj sajt bez odlaganja i daljih napada bude vraćen u normalnu funkciju, a da prva nova informacija koja će se na njemu pojaviti bude i najava Sokoja da će u dobroj veri ući u nove pregovore sa emiterima i da odustaje od primene nove tarife.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs