Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

06. 02. 2012

ANEM: OBNOVLJENI PREGOVORI O TARIFI NAKNADA SA SOKOJEM

Beograd, 06.02.2012. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštava da su danas njeni predstavnici održali sastanak s rukovodstvom Sokoja, a povodom Tarife naknada ove organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskih prava, objavljene u Službenom glasniku 23. decembra prošle godine.

Na sastanku, koji je održan na zahtev ANEM-a, postignut je dogovor da se obnove pregovori, kako bi se do primerene tarife naknada stiglo sporazumom sa korisnicima. Takođe je dogovoreno da prva tema o kojoj će se u tim pregovorima razgovarati, budu iznosi minimalnih naknada. Ne sporeći da je samim Zakonom o autorskom i srodnim pravima propisano da tarife sadrže i minimalne naknade, ANEM nastavlja da insistira na tome da i takvi iznosi naknada moraju da budu određeni u skladu sa Zakonom, odnosno da budu primereni vrsti i načinu iskorišćavanja autorskog dela i srazmerni značaju koji za prihode korisnika ima iskorišćavanje predmeta zaštite sa repertoara organizacije, ali i ekonomskim uslovima i okruženju u kome radio i televizijske stanice u Srbiji deluju u ovom trenutku.

Dogovoreno je da se pregovori u narednim danima posebno intenziviraju, kako bi se o predlozima emitera izjasnio i Upravni odbor Sokoja koji će se sastati do kraja ove nedelje. ANEM poziva emitere koji su povodom nove Tarife protestovali prethodnih dana, da sa konkretnim predlozima rešenja pomognu u konstruktivnom vođenju obnovljenih pregovora. ANEM, takođe, ponavlja da obnavljanje pregovora ne podrazumeva odustanak od ranije najavljenih drugih mera i postupaka koje ovoj Asocijaciji stoje na raspolaganju.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs