Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Saopštenja

23. 02. 2012

ANEM NAJOŠTRIJE OSUĐUJE NAPAD NA EKIPU TELEVIZIJE STUDIO B

Beograd, 23.02.2011. - Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) najoštrije osuđuje napad na ekipu Televizije Studio B. Studio B saopštio je da je novinarku, snimatelja i asistenta snimatelja ove medijske kuće, koji su 22. februara na uglu Ulica Cara Dušana i Tadeuša Košćuška u centru Beograda snimali prilog o funkcionisanju javnog gradskog prevoza, 35-godišnji Dejan Ž. prvo vređao sa terase obližnje zgrade, da bi na kraju izašao na ulicu i fizički nasrnuo na asistenta snimatelja, kojeg je udario rukom u glavu, a nogom u stomak.

Policija je privela napadača i odredila mu zadržavanje do 48 sati zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilničkog ponašanja, a protiv njega je podneta i prekršajna prijava zbog narušavanja javnog reda i mira. Napadač je, kako saopštava policija, rekao da je ekipu Studija B napao jer "ljudi u Srbiji žive teško, a oni tu snimaju kojekakve reklame".

ANEM podseća da je u nekoliko slučajeva napada na medijske kuće i novinare u prethodnom periodu ukazivao da su pritisci kojima su oni izloženi sve jači u očekivanju raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora, te da se ispostavlja da novinari i snimatelji srpskih medija postaju taoci percepcije da i uobičajene servisne informacije o funkcionisanju javnih službi predstavljaju prikrivenu predizbornu kampanju.

ANEM još jednom zahteva, pre svega od funkcionera stranaka koje će učestvovati u predstojećim izborima, ali i od svih učesnika u javnoj debati po pitanjima od javnog interesa, da iskažu svoju solidarnost sa napadnutim novinarima i snimateljima i doprinesu kreiranju ambijenta u kome će novinari i mediji moći da rade svoj posao i izveštavaju o onome o čemu javnost ima interes da zna, neopterećeni pritiscima i strahom za fizičku bezbednost.

Predsednik ANEMa, Saša Mirković

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs